Lidové noviny

Rosický se vrátil do Sparty

- RADIM TRUSINA

Tomáš Rosický a Sparta, tohle spojení je po téměř 16 letech opět platné.

PRAHA Ještě ani nevstoupil na hřiště a už podal vynikající výkon.

Tomáš Rosický nikdy nepatřil k fotbalistů­m, kteří by se vyžívali před kamerami, ale na tiskové konferenci při nástupu do Sparty byl excelentní. Pohotový, kreativní, zábavný.

Tak jako s míčem, s nímž umí nakombinov­at ideální fotbalový mix účelnosti a krásy. Pochybovat o Rosického přínosu z hlediska fotbalovéh­o umu hraničí s promyšleno­u provokací, možná až s neúctou. Je žijící legendou, nebýt jeho neskutečné­ho pechu na zranění, mohl mít ještě zářivější kariéru.

Pro mnohé může být překvapení­m, že se rozhodl pokračovat. Těžko by se někdo mohl divit, kdyby brzy 36letý záložník po konci v Arsenalu nechtěl dál pokoušet další riziko zranění.

Mimořádný přestup

On se rozhodl pro návrat téměř po 16 letech. Liga bude díky podpisu jedné smlouvy zářivější. Snad jen příchod Karla Poborského z Lazia před 14 lety je v jistém ohledu srovnateln­ý. A to nejen díky platu milion korun měsíčně, o němž se spekuluje i v Rosického případě. Tohle je mimořádný přestup. „Srovnateln­ý s tím, když hrál před lety v hokejové extralize Jaromír Jágr,“říká Daniel Hajný, mluvčí ligy. „Tomáš je výjimečná osobnost, jejíž význam přesahuje hranice. Zvýší se atraktivit­a ligy a zájem o ni.“

Je poznat, že Rosický během angažmá ve slavných klubech Dortmundu a Arsenalu extrémně vyspěl i po mimofotbal­ové stránce. Odcházel jako vyjukaný mladík s ohromným talentem, který měl na cenovce půl miliardy korun. Když pomineme vtípky směřující na jeho zdravotní stav, je pro většinu fanoušků respektova­nou personou. I proto, že umí poměrně přesně a trefně pojmenovat to, co se ve fotbale děje. A nemusí volit diplomatic­ká slova. Je to Rosický. „Projev Sparty byl kostrbatej. V předkole Evropské ligy to fotbalově vůbec nebylo dobrý. Tým jako Sparta se musí prezentova­t lepším fotbalem, to je bez debat.“Amen!

Bez ohledu na klubovou příslušnos­t: víc takových Rosických! Problém je, že další podobný by se hledal stěží. Snad jen Petr Čech, ale ten stále patří k elitním gólmanům v Anglii. To na návrat nevypadá.

Aniž by Rosický kopl do míče, jen jeho příjezd na Letnou a úvodní slova přinesly fanouškům Sparty pocit ryzího štěstí. A ten se ná- sobil. „I kdyby byla Sparta poslední v lize, tak bych sem přišel. Nikdy jsem nezapomněl, kdo mě fotbalově vychoval.“

Rosický jako profesioná­l prošel v kariéře pouze tři kluby. To, že se včera Spartě zavázal na dva roky, je báječná zpráva. Český fotbal se po letech, kdy ho dusily skandály a zákulisní boje, zdá se, zase nadechuje. Rosického přítomnost je toho jasným důkazem – budoucnost totiž pečlivě zvažoval. Po zklamání na Euru byl ve hře i konec kariéry, ale tyhle úvahy rychle zahnal. V létě trénoval s Arsenalem, dodržel slovo, které dal Spartě už před pár měsíci: Když budu hrát, tak ve Spartě.

„Své“číslo nechal Holkovi

Nepřišel dohrávat – tak jako někteří jeho předchůdci. Chce titul(y). A Ligu mistrů navrch. Z té už se pomalu stává sparťanské prokletí. Na hráče je extrémní tlak, což s příchodem Rosického, pokud bude zdravý, odpadne. Všechny oči budou sledovat hlavně jeho, média budou chtít znát jeho názor, ostatní budou mít víc klidu jen na fotbal. S touhle rolí je srozuměný.

Spoluhráči Holkovi nechtěl brát dres s číslem 25, s nímž ve Spartě začínal. Nehraje si na hvězdu. Tou však je. K jeho roli bude proto logicky patřit i maximální marketingo­vé využití. Nejsme v zahraničí, na plat si jen prodejem dresů a zvýšeným zájmem o vstupenky nevydělá, ale každé zvýšení návštěvnos­ti bude příjemné. A přijde. Rosický je osvědčená značka. Luxusní a žádaná. Važme si toho, že bude hrát zase v Česku. I to si žádalo odvahu.

 ?? Ve Spartě absolvoval Tomáš Rosický jen několik hodin po svém představen­í FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? První trénink
Ve Spartě absolvoval Tomáš Rosický jen několik hodin po svém představen­í FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK První trénink

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia