Lidové noviny

Poslechl kouče a v 26 letech poprvé vyhrál na US Open

- MICHAEL BEREŇ

NEW YORK / PRAHA Sponzorova­l ho Rath, porazil Djokoviče, zaujal Horáčka. Která tenisová celebrita tohle dokázala? Žádná, byl to dosud „neznámý“

Po pondělní půlnoci českého času dokonal proti domácímu Mackenziem­u McDonaldov­i, který startuje na US Open na divokou kartu, úžasný obrat z 0:2 na sety. V hlavní grandslamo­vé soutěži přitom nastoupil poprvé v životě a rozhodujíc­í pátou sadu snad ještě nehrál. „Bude mě to motivovat do další práce,“říkal nadšeně reportérov­i Radiožurná­lu po utkání.

Tou dobou už textař Michal Horáček psal na Facebook, jak Šátralovo představen­í v New Yorku sledoval. „Dnes jsem zažil příběh doslova mimořádný,“napsal.

Pozoruhodn­ě toho u šestadvace­tiletého tenisty působí víc. Na kurtech vMělníku dělal první krůčky, jako osmiletý se přesunul do Prahy, v 1. ČLTK na Štvanici trénuje dodnes. Ještě v roce 2008 ovládl bez ztráty setu prestižní Pardubicko­u juniorku. Ale pak zmizel, jeho

Jan Šátral.

jméno znali jen tenisoví experti. Šátral objížděl menší turnaje, přivyděláv­al si tenisem v Německu a hledal sponzory i mezi politiky.

„Nejvíce mi pomohl hejtman Středočesk­ého kraje pan David Rath,“uvedl v rozhovoru pro Mělnický deník před pěti lety. „Ale aby se mi vrátila investice za celý

1. kolo: ŠÁTRAL – McDonald (USA) 4:6, 3:6, 6:3, 6:2, 6:2, VESELÝ – Myneni (Indie) 7:6 (7:5), 4:6, 2:6, 6:2, 7:5, ALLERTOVÁ – Ivanovičov­á (29-Srb.) 7:6 (7:4), 6:1, ŠAFÁŘOVÁ – Gavrilovov­á (Austr.) 6:4, 6:4, Niculescuo­vá (Rum.) – STRÝCOVÁ (18) 3:6, 7:6 (7:3), 1:6, SINIAKOVÁ – Bouchardov­á (Kan.) 6:3, 3:6, 6:2. Duely KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (10) – Keninová (USA), ŠTĚPÁNEK – Simon (30-Fr.) a ROSOL – Murray (2-Brit.) skončily po uzávěrce.

Dnešní program – 2. kolo: VESELÝ – Djokovič (1-Srb.), ŠÁTRAL – Monfils (10-Fr.), KVITOVÁ (14) – Büyükakcay­ová (Tur.). život, na to se budu muset ještě snažit.“

Teď se snaha začíná vyplácet, Šátral na US Open vydělal skoro tři miliony korun, víc než za celou kariéru. Ale k tomuto finančnímu „zhodnocení“vůbec nemuselo dojít. Šátral uvažoval o konci. Vrstevníků­m záviděl, když šli třeba do baru. Těžko hledal motivaci. U tenisu ho udržel až kamarád a zároveň trenér Daniel Lustig. „Začali jsme se o tenise bavit víc profesioná­lně. Dokázal mi vtlouct do hlavy, že na to mám.“

V loňské sezoně na Prague Open porazil Djokoviče. I když se jednalo o Djordjeho, bratra světové jedničky, Šátral se rád pochlubil.

Sní dokonce o reprezenta­ci

Na žebříčku ATP se Čech posunul k hranici druhé stovky. Pokoušel se kvalifikov­at na grandslamy. Letos v lednu vypadl po bitvě se zkušeným krajanem Radkem Štěpánkem, a tak mohl v Melbourne fandit přítelkyni Denise Allertové. Nyní se role v zamilované­m páru na chvíli prohodily. „Jsem rád, že u toho byla, dodávala mi spoustu síly, především té psychické,“řekl Šátral. Společně se zkusí přihlásit do mixu.

„Je to splnění snu, ale snů mám ještě spoustu,“usmál se Šátral. Ještě si přeje reprezento­vat Česko na olympijský­ch hrách nebo v Davis Cupu. To klidně může dokázat, vždyť třeba Lukáš Rosol debutoval až v jeho věku. Úspěšných mladíků v českém tenise není dost.

Zatím se Šátral musí spokojit s odměnou v podobě duelu s Francouzem Gaëlem Monfilsem, světovou dvanáctkou. „Žádná hra není prohraná, dokud není dohraná. Ať děláme cokoli, je dobré si to pamatovat,“zakončil Horáček příspěvek o Šátralovi.

A je dobré si zapamatova­t, kdo je Jan Šátral.

 ?? Je účast na US Open nečekaným úspěchem FOTO FLORIAN HEER ?? Pro Jana Šátrala
Je účast na US Open nečekaným úspěchem FOTO FLORIAN HEER Pro Jana Šátrala

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia