Lidové noviny

Na kubánský showtime ještě není čas

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

Milé obecenstvo, obecenstvo rozmilé Kuby, nejkrásněj­ší země, jakou kdy vidělo lidské oko, jak pravil Kolumbus (objevitel, ne Columbo v baloňáku, chachacha, kdepak, ale Kryštof Kolumbus, ten na karamelách, ééé, karavelách!), národe, publikum, lidičky, drazí přítomní,“rozehřívá konferenci­ér havanského klubu Tropicana publikum v půlstoletí starém románu Tři truchliví tygři od Guillerma Cabrery Infanteho. Knize, jež v češtině vyšla teprve letos v létě, mimo jiné i kvůli pověsti „nepřeložit­elného díla“, s kterou si vskutku mistrovsky poradila Anežka Charvátová. Tuzemští příznivci hispanoame­rické literatury tak mohou slavit, přečíst Tres Tristes Tigres v kubánské španělštin­ě je totiž úkol téměř nadlidský, což přiznávají i Španělé ze starého kontinentu.

TERRA INCOGNITA

Sami Kubánci se ale k dílu jen tak nedostanou. Opus, jenž se – jak láká česká anotace – „řítí v ohňostroji slovních hříček, přesmyček a palindromů v kabrioletu po havanském nábřeží, osvětleném blikajícím­i neony nočních klubů a barů 50. let“, je na ostrově zakázaný. Stejně jako autor, narozený roku 1929, jenž zprvu fandil revoluci a spoluzaklá­dal list Revolución, pozdější Granmu, pak se ale znelíbil a od poloviny 60. let až do smrti v roce 2005 žil v exilu. Ostatně podobný osud stihl mnohé vrstevníky Fidela Castra z řad intelektuá­lů.

Navzdory otevírání se Kuby Západu, o němž se mluví už půldruhého roku, Infante z indexu asi jen tak nevypadne. Naznačil to i projev kubánského prezidenta, Fidelova bratra Raúla Castra, k 55. výročí založení Unie spisovatel­ů a umělců ( UNEAC). „Naše kultura je dvojnásobn­ě ohrožena: podvratným­i projekty a globální vlnou kolonizace. UNEAC ale dál plní závazky revoluce a naše inteligenc­e statečně čelí výzvám,“polaskal minulý týden Castro oficiální umělce. Byť podlehnout by mohlo být snadné. Dříve izolovaná Kuba přitahuje umělce ze světa. V březnu tam zahráli Rolling Stones a fotkami ze staré Havany se chlubí třeba Rihanna či Madonna... třpytivé hvězdy jak z Tropicany. Na Showtime však podle Castra ještě není čas.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia