Lidové noviny

Prvňák zatíží rodinný rozpočet až o pět tisíc

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Do prvních tříd českých škol dnes nastoupí na 115 tisíc prvňáčků.

Jejich rodiče to ale rozhodně nevyjde levně. Podle průzkumu společnost­i Ipsos stojí výbava prvňáka v průměru 5200 korun. Pomůcky pro středoškol­áka, kterých teď do prvních ročníků nastupuje přes sto tisíc, pak vyjdou průměrně na necelých 8000 korun.

Jak ukazují data Českého statistick­ého úřadu, rodiče si oproti loňsku v některých ohledech mírně připlatí. Mírně podražily například penál, kuličkové pero či pastelky. Jejich cena se ve srovnání s červencem loňského roku vyhoupla z 41,80 na 44,50 koruny.

Kde rodiče naopak mohou ušetřit, je nákup technologi­í. O necelou stokorunu zlevnil například notebook, který nyní podle dat ČSÚ vyjde na 12 637 korun.

Rodiče však mohou i výrazně ušetřit, pokud například využijí právě probíhajíc­ích slevových akcí. Díky nim se při koupi školní výbavy dostanou klidně i na polovinu nákladů. Musejí ale pečlivě vybírat. Vyplývá to z analýzy společnost­i Česká distribučn­í. Podle té lze výbavu pro prvňáčka pořídit s téměř padesátipr­ocentní slevou, za 1875 korun.

Nákupem základní výbavy, do níž patří aktovka, sešit, pera či přezůvky, však výdaje nekončí. Na další tisíce ročně vyjdou školní obědy, výlety či kroužky. Více čtěte na stranách 14 a 15

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia