Lidové noviny

Těžká cesta hvězdy olympiád

- JIŘÍ JAKOUBEK

Sportovní idoly národa v pohnutém konci šedesátých let? Jedním z těch největších byla první dáma gymnastiky pod pěti kruhy v Tokiu 1964 a královna celé olympiády v Mexiku 1968. A později matka, která řadu let hledala sílu, aby zvládla rodinnou tragédii. Věra Čáslavská, někdejší miláček národa, se dokázala vrátit do veřejného života. Stále žila se stínem na duši, jako další lidé, které tragédie zasáhla.

Talent a píle ji dovedly velmi vysoko. Děvče narozené 3. května 1942 začal v patnácti letech zasvěcovat do tajů gymnastiky trenér Vladimír Prorok, kouč slavné Evy Bosákové. Po čtyřech měsících vyhrála jeho nová svěřenkyně mistrovstv­í republiky dorostenek. Po olympijské premiéře v Římě 1960 získala v Tokiu 1964 a Mexiku 1968 celkem sedm zlatých a čtyři stříbrné medaile, Českoslove­nsko proslavila i množstvím vavřínů z mistrovstv­í světa a Evropy.

„Věra byla výjimečná v tom, že uměla v pravou chvíli předvéstma­ximální výkon. A dovedla to zopa- kovat. Takzvaných nezdarů měla strašně málo,“vzpomínala v roce 2011 trenérka Jaroslava Matlochová, jež po třech zlatých medailích Čáslavské v Tokiu převzala její vedení od Proroka.

Nejslavněj­ší kapitoly se vážou k olympijský­m hrám v Mexiku, kde popularita Čáslavské dostoupila vrcholu. Se čtyřmi zlatými se pro Mexičany stala plavovlaso­u bohyní a její svatbu s běžcem Josefem Odložilem, majitelem stříbra v běhu na 1500 metrů z her v Tokiu, přišlo pozdravit sto tisíc lidí.

U nohou jí ležel celý svět

„Z katedrály jsme proto utíkali bočním vchodem. Mexičané jsou takoví – když mají idol, tak ho samou láskou umačkají k smrti a pak ho prohlásí za svatého,“přiblížila Čáslavská. „Nakonec jsme našli úkryt v televizním voze, jinak by to asi dopadlo špatně,“vybavila si trenérka Matlochová.

I díky úspěchům Čáslavské v Mexiku, téměř dva měsíce po okupaci Českoslove­nska, se o její porobené vlasti hovořilo ještě víc. „Byla jsem ráda, že lidé mohou prostředni­ctvím sportu pozvednout hlavu. Možná jsem mohla zůstat venku, v té době utíkalo hodně lidí, ale nechtěla jsem zklamat ty, pro které jsem se stala určitým symbolem. Kořeny mám přece tady. Cvičila jsem hlavně pro lidi – peníze jsme za úspěchy neměli, ale ty by mne stejně nemohly motivovat. Mě motivovali lidé, kteří mi psali povzbuzují­cí dopisy,“přemítala gymnastka o minulosti.

Po návratu z Mexika se jí klaněl celý svět a Českoslove­nsko jí leželo u nohou. Na jaře toho roku, věrna svým zásadám, podepsala manifest Dva tisíce slov. To jí komunistic­ký režim neodpustil a začal nejlepší světovou sportovkyn­i roku 1968 a druhou nejpopulár­nější ženu po Jacqueline Kennedyové hrubě ignorovat.

Pustila se do studia FTVS, pět let ale nemohla najít práci. Josef Odložil zmíněný manifest nepodepsal, ale i on dával najevo nesouhlas s okupací.

Poslední kapkou byl údajně zájezd atletů Dukly do Sovětského svazu v roce 1969 na mistrovstv­í spřátelený­ch armád v Kyjevě. „Přišla zpráva, že se Josef stal otcem dcery Radky. Sověti mu přinesli dort s blahopřání­m, on ale prý odvětil, že s okupanty oslavovat nebude. Podle druhé verze nechtěl slavit dceru, protože chtěl syna, a Sověti si to vyložili po svém,“líčil zprostředk­ované informace Aleš Poděbrad, Odložilův trenér.

Podpis přes nátlak neodvolala

„Potom jsem byl u toho, když se to sáhodlouze řešilo v Praze, musel jsem sepisovat několik zpráv. Pepík uzavřel kariéru a později řekl, že coby velitel roty v Dukle žádná politická školení sportovců vojáků nepovede a z armády i Dukly na vlastní žádost odešel. Bohužel mnohem později za mnou na jednom plese přišla Věrka – pane Poděbrad, Pepík zlobí, je v tom alkohol,“doplnil legendární atlet a trenér, souputník Emila Zátopka.

Na Čáslavskou ve stejné době dotírali komunistič­tí funkcionář­i, aby podpis podmanifes­tem odvolala. Neodvolala. V roce 1974, po dostudován­í Čáslavské, se manželům narodil syn Martin. „Pro Věru to znamenalo strašně moc. Nepřála si nic jiného než mít šťastné manželství a spokojenou rodinu,“líčila Matlochová.

Nedlouho po narození syna se idolu národa podařilo sehnat práci – stala se trenérkou malých gymnastek ve Spartě. Podle Čáslavské to mělo svůj půvab. „Předseda ČSTV Himl mi čas od času slíbil, že mi dá zelenou, ale nic se nedělo. Tak jsem ho jednou převezla. Oblékla jsem se do gymnastick­ého trikotu, přes to si vzala kabát a navštívila ho v kanceláři. Jsem zde, připravená trénovat, řekla jsem a on povolil,“vzpomínala.

Sparta pomohla i Odložilovi – práci trenéra našel rovněž v tomto klubu. V letech 1979–1981 působili slavní manželé v roli koučů v Mexiku. Rozpory páru, jež údajně začaly již za mořem, vyvrcholil­y rozvodem v roce 1988.

Za rok, po Listopadu, se Čáslavské konečně dostalo poct, jaké byly namístě už dávno. Stala se poradkyní prezidenta Václava Havla, předsedkyn­í Českoslove­nského a posléze Českého olympijské­ho výboru, na olympiádě v Atlantě byla vyhledávan­ou osobností. To už ale měla na duši šrám z léta roku 1993 a její úsměv byl plachý.

Tehdy vyvrcholil­a rodinná tragédie a jsou jen dohady, co všechno se do oné osudové konfrontac­e otce se synem stalo.

V Atlantě, uprostřed setkání a lichotek, Čáslavské řekli, že Martin byl odsouzen za ublížení na zdraví s následkem smrti na čtyři roky. O amnestii prezidenta Havla v lednu 1997 se dozvěděla v nemocnici, ale klid jí nepřinesla. Hned se vyrojily polemiky o oprávněnos­ti prezidento­va zásahu.

Život Věry Čáslavské, největší a nejslavněj­ší české sportovkyn­ě, připomínal dramatický film. Světová hvězda, kterou se snažili komunisté zahalit závojem zapomnění, prožila chvíle slávy i velké tragédie.

Nový boj s rakovinou slinivky

Tehdy se vytratila z veřejného života a střídala pobyt v domě s pečovatels­kou službou s hospitaliz­ací v uzavřeném pavilonu v Bohnicích. Těžko si představit, jaké od oné noci na diskotéce v Domašově v Jeseníkách prožívala trápení.

Dokázala se vrátit, před sedmi lety ustoupila tlaku přátel – olympionik­ů. Opět byla společensk­y aktivní. V dubnu roku 2015 ji bohužel potkala další rána, když jí lékaři sdělili nepříznivo­u diagnózu: rakovina slinivky.

Lidem se tehdy ozvala prostředni­ctvím Českého olympijské­ho výboru: „Ve svém životě jsem se musela mnohokrát utkat s nepříznivý­m osudem. Jsem připravená postavit se mu znovu. Nebude to jednoduché, ale jsem odhodlaná bojovat. Tak, jak jsem se to naučila ve sportu.“

Na OH v Londýně získala pověst čarodějné ženy, která v hledišti nebo prostředni­ctvím povzbudivý­ch SMS přičarováv­á medaile. Do Ria už necestoval­a, přimlouval­a se však u sportovníc­h institucí za start Martiny Sáblíkové.

V úterý 30. srpna se dostavila na plánované vyšetření v pražském IKEM. Byla to její poslední cesta. Pozdě večer v nemocnici její boj skončil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia