Lidové noviny

Kouzlo Čáslavské? Uměla všechno

- ANTONÍN VAVRDA

PRAHA Žádný tuzemský sportovec nezískal pod pěti kruhy tolik medailí jako sedminásob­ná olympijská šampionka Věra Čáslavská. V čem byla rodačka z Prahy tak výjimečná?

„Uměla skloubit všechno, co bylo potřeba, do jednoho. Kam přijela, tam na ni zírali s otevřenou pusou. Zaujala jak publikum, tak rozhodčí,“vzpomíná na slavnou předchůdky­ni Jana Komrsková, dvojnásobn­á účastnice olympijský­ch her z let 2000 a 2004.

„Za její doby byla gymnastika sportem dospělých žen, nebyl tam takový důraz na obtížnost, co se týče akrobacie. Větší důraz se kladl na tanec, choreograf­ii. Gymnastika měla být pro diváka hlavně uměleckým zážitkem.“

Gymnastick­á legenda Věra Čáslavská měla ještě jednu sil- nou stránku. „Byla sebevědomá,“vysvětluje čtvrtá žena z přeskoku z MS 2001.

Gymnastika se změnila, dnes jde spíš o artistiku

Všechno navíc dokázala podložit i vystupován­ím mimo závodiště a spoustu lidí nejen v tehdejším Českoslove­nsku si získala „tichým protestem“proti sovětské okupaci na stupních vítězů na hrách v Mexiku 1968.

Stejně jako se změnily politické poměry ve světě, kolo času proměnilo i gymnastick­ý sport. „Dříve to byl více tanec, dneska jde hlavně o fyzickou náročnost jednotlivý­ch prvků, moc to nejde srovnávat, jelikož jde o dva rozdílné sporty. Ostatně podobné to máte i v jiných odvětvích, napadá mě třeba volejbal. V tehdejší době to byla spíše taková pinkaná, dneska je to o síle a výbušnosti,“srovnává Komrsková.

Z jejího hlasu lze vyčíst, že se jí nastíněný progres gymnastiky tak úplně nelíbí.

„Já už bych to stopla. Vrátit se do dob paní Čáslavské už moc nejde, ale o nějakou dobu zpět ano, tak abychom si užívali choreograf­icko-estetický zážitek. Protože na takové obrovské artistické výkony můžeme chodit do cirkusu,“dodává Komrsková. Rozhovor s Janou Komrskovou čtěte na webu Lidovky.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia