Lidové noviny

Ty seženeš lístky, já vyčaruju zlato

- ADAM JUNEK

„Jako čestná předsedkyn­ě Českého olympijské­ho výboru se zasazovala o sport s velkou láskou a nasazením. A především s pokorou,“vzpomíná na Věru Čáslavskou předseda Českého olympijské­ho výboru Jiří Kejval.

LN Lze v několika větách vyjádřit, co znamenala Věra Čáslavská pro český sport?

Byla obrovským vzorem. V českém sportu, při vší úctě k výkonům všech našich reprezenta­ntů, jsou za celou jeho historii jen dva sportovci, kteří patří na samý vrchol. A to byl Emil Zátopek a právě Věra Čáslavská. Tím vzorem byla hlavně proto, že sice možná nebyla největší talent na světě, ale jakýkoliv nedostatek dokázala svou pílí, pracovitos­tí, cílevědomo­stí a zároveň s pokorou překonat. Tyto lidské kvality se promítaly do jejího soukromého života, kdy si dokázala vždy udržet hlavu nad vodou – ať už to bylo v dobách režimních obstrukcí, nebo v časech pro ni osobně těžkých. Zpětně je možné říci, že vždy obstála se ctí.

LN V podstatě až do posledních chvil života byla aktivní ve sportovním prostředí. Zapojila se i po přestálých životních peripetiíc­h. Můžete popsat, o jaké aktivity například šlo?

Je až neuvěřitel­né, jak aktivně se zapojila přes vše, co musela přestát. Jako čestná předsedkyn­ě Českého olympijské­ho výboru se zasazovala o sport s velkou láskou a nasazením. A především s pokorou. Nejvíce se zajímala o podporu našich reprezenta­ntů a do té šla po hlavě. Nezapomenu, jak v Londýně fandila, podporoval­a sportovce, psala jim denně esemesky. Dělala si legraci, že je čarodějnic­e a že nám ty zlaté medaile přičaruje. A vskutku, když byla v Londýně, vyhráli jsme tři. LN Chtěla jet i na olympijské hry do Ria?

Asi měsíc před olympiádou jsme si volali, že to už asi nebude možné. Bylo jí to hrozně líto, a tak aspoň psala ty esemesky. Asi poslední, která přišla, byla pro Ondřeje Synka před jeho závodem. Nebyla to obyčejná esemeska. Nazvala to „Pohádka pro Synka“, která ho měla nabudit a pod- pořit. A zase jí to vyšlo. Ale byla také velkou bojovnicí za lepší financován­í sportu. Aktivně se scházela s ministrem financí Andrejem Babišem aministryn­í školství Kateřinou Valachovou a pomáhala, seč jí síly stačily.

LN V minulosti byla i jedinou českou zástupkyní v Mezinárodn­ím olympijské­m výboru, tedy když pomineme dřívější působení Jana Železného, nominované­ho za sportovce. Delší dobu český výbor usiluje o vaše prosazení do Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru. Mohl její vliv pomoci i zde?

O tom jsem nechtěl mluvit, ale přesně tohle brala jako jeden ze svých hlavních úkolů. Mluvila o tom se šéfem MOV Thomasem Bachem, když jsme tady v Praze loni měli zasedání olympijský­ch výborů. A pak na jaře na jeho pozvání jela se mnou do sídla MOV v Lausanne. Rozdávala tam rozhovory, fotila se se svými memorabili­emi, ale znovu útočila hlavně na Bacha. Až mi bylo trapně. Říkala: „Tenhle kluk tam patří, bez něj to nebude ono, musíte ho tam vzít.“

LN Máte v paměti nějakou příhodu s Věrou Čáslavskou, na kterou rozhodně nezapomene­te?

Je jich mnoho. Ale určitě Londýn 2012 a Jarda Kulhavý. Přiletěla a přihnala se ke mně do kanceláře v Českém domě jako velká voda. Prý: „Cos mi to tady dal za lístky?! Vždyť tam nemám Kulhavého!“A já jsem jí vysvětlova­l, že to už se nám nepodařilo, že mě to mrzí. Ona se na mě podívala a říká: „Podívej se, teď si rozdělíme úkoly. Ty zařídíš, že budu mít lístek na Kulhavého, a já vyčaruju zlato.“Jak řekla, tak bylo. My přesvědčil­i Belgičany, aby nám lístek dali, a Jarda Kulhavý vyjel zlatou.

LN Připravuje­te nějaké speciální rozloučení s Věrou Čáslavskou? Případně, zvažujete s jejím jménem spojit nějakou sportovní událost či cenu?

Jednáme intenzivně s rodinou, protože sportovní prostředí se s tak význačnou osobností samozřejmě potřebuje rozloučit. Zatím je to ale velmi čerstvé.

A cena? Už za jejího života byla udělována Cena Věry Čáslavské, kterou získávají ženy, které se zasloužily o rozvoj sportu. Předpoklád­ám, že nyní by mohla získat ještě větší váhu.

 ?? Cyklisty Jaroslava Kulhavého na OH v Londýně 2012 si Věra Čáslavská nemohla nechat ujít. Na snímku je se závodníkem krátce před hrami. FOTO – PROFIMEDIA ?? Zlatý závod
Cyklisty Jaroslava Kulhavého na OH v Londýně 2012 si Věra Čáslavská nemohla nechat ujít. Na snímku je se závodníkem krátce před hrami. FOTO – PROFIMEDIA Zlatý závod

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia