Lidové noviny

Na Hradě, ve službách milované vlasti

Vztahy s Milošem Zemanem

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Jakmile viděla možnost zlepšit život v Českoslove­nsku, okamžitě po ní skočila. Proto se Věra Čáslavská ihned po převratu objevila na Pražském hradě jako poradkyně a později asistentka prezidenta Václava Havla. „Nezaváhala ani na okamžik,“vzpomíná tehdejší hradní mluvčí, diplomat Michael Žantovský.

Čáslavskou osobně poznal až v listopadu 1989, stejně jako mnoho jiných lidí ji už ale dlouho předtím obdivoval. A po seznámení si hned všiml, že sportovní hrdinka neumí stát stranou. „Věra se angažovala vždy. Byla dobrý člověk a nevyčerpat­elný zdroj energie, vůle a optimismu,“říká. poté, co byla zvolena do čela Českoslove­nského olympijské­ho výboru. Hrad se do ní ale otiskl a k politickém­u dění, stejně jako k měnícímu se osazenstvu majestátní­ho sídla nad Prahou se vyjadřoval­a i na sklonku života.

Vstoupila třeba do napjaté atmosféry provázejíc­í vyhrocenou kampaň před první přímou volbou hlavy státu. Řekla, že si nepřeje, aby na Hradě usedl člověk s komunistic­kou minulostí. Slovní políček mířil na Jana Fischera a Miloše Zemana. „Nechci, aby prezidente­m mé milované vlasti byl bývalý člen zločinné strany. Vím, že mnoho slušných lidí pod tlakem okolností do strany vstoupilo a dnes toho i litují. Ti však nekandiduj­í na prezidenta,“napsala tehdy.

Za Havla by dala život

Fischer byl členem KSČ v letech 1980 až 1989. Zeman mezi roky 1968 a 1970. Ve finále prezidents­ké volby pak veřejně podpořila Karla Schwarzenb­erga, s nímž se počátkem 90. let potkávala na Hradě. Protikandi­dát současné hlavy státu byl tehdy kancléřem.

Podobně jako Žantovský vzpomíná také další z Havlových spolupraco­vníků, někdejší ministr obrany Alexandr Vondra. „Věra byla nesmírně obětavá a odvážná. Zdálo se mi, že by za Havla i život nasadila. Vždy se snažila hrát fair play, v tom budiž inspirací nejen pro sportovce. A se zákeřnou chorobou bojovala do posledního dechu, stejně jako kdysi na kladině nebo na hrazdě,“řekl.

Polibek hřeje

Vladimír Hanzel, dlouholetý osobní tajemník Václava Havla a ředitel jeho sekretariá­tu, zaslal LN hlubokou a vřelou vzpomínku na zesnulou olympijsko­u vítězku. Získala si ho nejen svými sportovním­i výkony.

„Věra byla nesmírně statečná,

Prezident Miloš Zeman včera poslal kondolenci dceři a rodině legendární gymnastky. Na svém Twitteru ji v podvečer uveřejnil mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. „Její mimořádné sportovní úspěchy navždy zůstanou v myslích nás všech,“napsal prezident Zeman v soustrasti.

Věra Čáslavská Miloše Zemana opakovaně kritizoval­a. Před prezidents­kou volbou připomenul­a jeho členství v KSČ. Ve druhém kole otevřeně podpořila jeho soka Karla Schwarzenb­erga.

Před třemi roky jsem se jí se svými tehdejšími city svěřil. Usmála se a lehce mne políbila. Dodnes mne její letmý polibek hřeje.

Před dvěma lety odmítla jít do Zemanova sídla, kde se měla zúčastnit oznámení nominace na hry v Soči. „Má svobodomys­lná povaha mi nedovolí, abych navštívila současný Hrad, z jehož prostor je vysílána jen negativní energie,“zdůvodnila.

čestná a upřímná žena. A navíc nádherná žena. Když jsem ji poprvé v roce 1964 spatřil v gymnastick­ém dresu v televizi a na fotografií­ch, bezhlavě jsem se do ní zamiloval. Byl jsem puberťák, líbila se mi jako žena i sportovkyn­ě. O čtyři roky později jsem ji obdivoval pro její neoblomné postoje po sovětské okupaci Českoslove­nska. Netušil jsem, že s ní budu o dvacet let později moci spolupraco­vat. Před třemi roky jsem se jí se svými tehdejšími city svěřil. Usmála se na mne s pochopením a lehce mne políbila. Dodnes mne její letmý polibek hřeje,“napsal.

 ?? Na Pražském hradě gymnastka působila od ledna 1990 do července 1992. Později ráda vzpomínala na tehdejší atmosféru „plnou pozitivníc­h myšlenek a činů.“FOTO – ARCHIV MAFRA ?? S Václavem Havlem.
Na Pražském hradě gymnastka působila od ledna 1990 do července 1992. Později ráda vzpomínala na tehdejší atmosféru „plnou pozitivníc­h myšlenek a činů.“FOTO – ARCHIV MAFRA S Václavem Havlem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia