Lidové noviny

Kávu, tabák a cigarety s sebou

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA „To že tam půjdu, už je jasné, ale smířený s tím nejsem. Jsem z toho vyřízený. To je lepší slovo než smířený. Že se stane zázrak, to si nemyslím. Spíš se bojím, abych to ve zdraví přežil,“řekl Marek Dalík nedávno v rozhovoru pro Neovlivní.cz ke svému nástupu do vězení.

Lobbista a dřívější blízký spolupraco­vník expremiéra Mirka Topolánka (ODS) se má dnes do 16. hodiny hlásit ve věznici na Ruzyni. Odsouzený byl ke čtyřem letům nepodmíněn­ě za podvod v kauze nákupu obrněnců Pandur pro českou armádu. Co ho v kriminále čeká? „Odsouzený po nastoupení projde vstupní kontrolou, zkontroluj­í mu doklady, ověří totožnost, odevzdá svoje osobní věci. Pak ho čeká lékařská prohlídka,“říká tisková mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová.

Prostředí a chod českých věznic popsal LN také bývalý vězeň, který si svůj trest před nedávnem odseděl. Jméno si nepřál zveřejnit, redakce jej však zná. Podle něj může odsouzený strávit na vstupní lékařské prohlídce až dva dny v izolaci. Během ní se má mimo jiné ukázat, jestli nemá například nemoc, kterou by mohl nakazit ostatní vězně. Po prohlídce vězeň zamíří na takzvané nástupní oddělení. „Tam se zpracují všechny informace, stanoví se program zacházení a odsouzený následně přechází na standardní oddíl,“popisuje Kučerová.

Programy zacházení mají připravit vězně na samostatný způsob života. Určují například to, jestli a kde bude ve vězení pracovat, jaká je pro něj vhodná terapie, součástí je i vzdělávání. To, kam je odsouzený zařazen, závisí na délce trestu nebo charakteri­stice jeho osobnosti. Vězni se během těchto programů scházejí s odbornými pracovníky a vychovatel­i. „Pracují s nimi v různých směrech, například to může být finanční gramotnost,“přibližuje Kučerová.

Na Dalíka následně čeká pevně stanovený časový rozvrh dne, který jsou odsouzení povinni dodržo- vat. Konkrétně na Ruzyni, kde se má lobbista hlásit, je budíček v 5.30 ráno. Následuje osobní hygiena a snídaně. Poté úklid cely a nakonec se přepočítáv­ají vězni. „V průběhu dne probíhá plnění aktivit v programech zacházení, mají osobní volno nebo vycházky,“vypočítává Kučerová.

Vězni mají nárok na tři jídla denně – snídani, oběd a večeři. Po ní mají možnost se sebevzdělá­vat nebo třeba sportovat. Podle Kuchařové nejčastěji hrají na hřišti fotbal. Před sedmou večer pak opět probíhá přepočítáv­ání vězňů. Večerka je mezi půl desátou a půl jedenáctou večer.

Podle zdroje LN, který poměry ve věznicích zná, se Dalík ničeho hrozného obávat nemusí. Stačí mít kávu, cigarety a tabák. Právě ty jsou ve věznicích nejcennějš­ím platidlem. „Jestli nastupuje takzvaně z volné nohy a nikoliv z vazby a umí si něco dopředu zjistit o tom, jak to tam funguje, tak si s sebou vezme ranec tabáku, cigaret a kafe. To je alfa a omega všeho. S tímhle si už od prvního dne může leccos zaplatit. Když člověk nastupuje, odevzdává svoje věci a fasuje ty, které bude používat tam, může za dvě krabičky ,kulatejch‘ (cigaret – pozn. red.) dostat skvělé oblečení, nový ešus nebo lžíci,“popisuje muž.

Zda bude pro Dalíka Ruzyně konečnou zastávkou, jasné není. „Z bezpečnost­ního hlediska nemůžu sdělovat, kdy, jak a proč se eskortují vězni,“říká k tomu mluvčí Vězeňské služby. Podle zdroje LN jsou ale ve většině případů vězni z nástupního oddělení přesouváni do jiných věznic. „Jsou kriminály, ze kterých je jednodušší dostat se ven na podmínečné propuštění, to je věc všeobecně známá. A nebo ty, kde je lepší režim. Anebo si na Ruzyni zaplatí za deset tisíc korun nebo padesát tabáků práci v kuchyni,“hádá bývalý vězeň, kam by se Dalík mohl uchýlit.

Marka Dalíka čekají budíčky v 5.30 i práce s vychovatel­i. Pokud bude mít správné platidlo, nemusel by si vést ve vězení špatně.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Ruzyňská věznice
FOTO ARCHIV MAFRA Ruzyňská věznice

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia