Lidové noviny

Upřeně se na nás díval

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Europoslan­ec Pavel Telička (ANO) v rozhovoru pro LN popsal včerejší netradiční situaci po přistání v Bruselu.

LN Ve středu ráno jste s kolegou Petrem Ježkem letěli do Bruselu. Byl na palubě i Marek Dalík?

Vystupoval­i jsme z letadla v Bruselu a Petr Ježek se mě ptá: ‚Myslíš, že je to Dalík?‘ Nebyl jsem si jist, zda jde o něho. Zmédií jsem ale pochopil, že pan Dalík potvrdil, že cestuje do zahraničí. Z toho mi implicitně vyplývá, že se potvrzuje domněnka, že by mohlo jít o něho. Na začátku jsme si tím zcela jisti nebyli.

LN On na vás nereagoval?

Byl tam oční kontakt. Co mi napovídalo, že jde o něho, bylo, že se na nás docela upřeně díval. Vysvětlova­l jsem si to tak, že mě poznal. Hodně dám na nonverbáln­í komunikaci a zkrátka se mi zdálo, že v jeho očích bylo určité překvapení. Chvíli nás pozoroval a pak s paní zůstal stát na místě. Možná mu někdo dal vědět, že se jeho fotografie z letiště dostala na Twitter.

LN Neletěl tedy sám?

To vám nedokážu říct, viděl jsem je až po přistání v tranzitu. Nevím, jestli spolu letěli, nebo zda se k sobě připojili až v autobusu, který odvážel lidi od letadla k hale.

LN Kontaktova­la vašeho kolegu Ježka policie po přistání?

K tomu se nemohu vyjadřovat.

LN Překvapilo vás, že jste na letišti potkali Dalíka den před jeho nástupem do vězení?

Je to zvláštní. Než vůbec odletíte, musíte koupit letenku na své jméno. V ten moment jste v databázi aerolinky a předpoklád­ám, že tuzemská policie má k tomuto seznamu přístup. Pak projdete automatick­ým screeninge­m a pasovou kontrolou. To už je snad otázka cizinecké policie, které ta jména musejí naběhnout. Takže snad byl přehled o tom, kam Dalík směřuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia