Lidové noviny

Hýbat s DPH chce ČSSD až po sněmovních volbách

Sazby DPH

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Pro koaliční vládu Petra Nečase ( ODS) znamenala změna daně z přidané hodnoty málem konec, když skupina občanskode­mokratický­ch poslanců odmítala hlasovat pro zvýšení sazeb. Nynější koalice na DPH nepadne, i když se o tom, jak má daň vypadat, dohaduje také. Zatímco ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce ulevit točenému pivu, sociální demokraté by rádi zlevnili základní potraviny přesunem do druhé snížené sazby.

„Mléko, možná i mléčné výrobky, chléb, ryby a maso. U těchto základních potravin si to stát může z rozpočtové­ho hlediska bez problémů dovolit. Myslíme si, že snížení DPH u piva může klidně počkat,“řekl včera premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ČT a vyjmenoval, jaké potraviny by jeho strana chtěla z patnáctipr­ocentního zdanění umístit do desetiproc­entního. Nehodlá to ale dělat ve stávajícím vládním uskupení. Nižší DPH na potraviny se má stát jedním z taháků oranžové kampaně před sněmovními volbami v příštím roce. Premiér dodal, že novinka by pak mohla platit od roku 2019.

O Babišově návrhu, aby se do nejnižší sazby přesídlilo točené pivo, jednala včera navečer koalič-

Základní: 21% – většina zboží a služeb

První snížená: 15 % – například dodávky tepla, chlazení, vody a elektřiny, potraviny, městská hromadná doprava, ubytovací služby, vstupné na kulturní akce – sem chce Babiš řadit točené pivo

Druhá snížená: 10 % – léky, knihy, kojenecká výživa – sem chce ČSSD základní potraviny

ní rada. Letos už podruhé a sociální ani křesťanští demokraté nejsou teď nápadu o nic nakloněněj­ší než napoprvé v lednu. Už tehdy Sobotka uvedl, že upřednostň­uje potraviny před pivem, a lidovci dodali, že se sazbami nechtějí hýbat vůbec. Nepomohlo ani to, že tentokrát Babiš zmírnil. Původně žádal, aby pivo z 21 procent spadlo do deseti, tentokrát mluví o patnácti.

Důvod, proč ministr financí chce pivo přesouvat, je blížící se spuštění elektronic­ké evidence tržeb. Od prosince budou muset začít hlásit tržby restaurace, hostince, bary a ubytovací zařízení. „Myslím si, že by to pomohlo provozovat­elům, kteří mají hospody, kde točí jen pivo,“vysvětlova­l Babiš. Prozatím bude od prosince platit jen to, že do první snížené sazby přejdou stravovací služby a nealkoholi­cké nápoje.

Desetiproc­entní sazbu DPH zavedla od loňska Sobotkova vláda, vytvořila ji pro kojeneckou výživu, léky, knihy a suroviny, z nichž se připravuje jídlo pro celiaky. Předtím s touto daní naposled hýbal zmíněný Petr Nečas. Zvýšení obou tehdejších sazeb o jeden procentní bod na dnešní hodnoty bylo součástí úsporných opatření, jímž pravicová koalice reagovala na ekonomicko­u krizi. Součástí plánu bylo, že od roku 2016 bude už jen jedna sazba ve výši 17,5 procenta. Sobotkova vláda pak tuto změnu zrušila. Přestože k jedné sazbě – desetiproc­entní – se chce dopracovat i nynější ministr financí.

Babišův nápad vítají pivovarníc­i, výrobcům a dovozcům lihovin se nelíbí, že zvýhodňuje jen jeden druh alkoholu. Ideověmá pak s návrhem problém národní protidrogo­vý koordináto­r Jindřich Vobořil. Coby jeden z nejoblíben­ějších nápojů je pivo podle Vobořila zodpovědné za polovinu všech zdravotníc­h i společensk­ých důsledků spojených s alkoholem. I za tím jsou čísla, na léčeních a terapiích škody sahají k deseti miliardám ročně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia