Lidové noviny

Do důchodu se půjde v 65 letech, shodla se koalice

-

PRAHA Koalice se nakonec shodla na hranici odchodu do důchodu v 65 letech. Vicepremié­r a šéf ANO Andrej Babiš sdělil, že jeho hnutí se návrhu přizpůsobí, když jej podporují oba vládní partneři. S návrhem na omezení horní hranice věku pro odchod do penze přišla ČSSD, včera ji podpořili i lidovci.

„Ano, dohodli jsme se na tom, že je potřeba lidem dát jistotu. To znamená, že jsme udělali dohodu na zastropová­ní na těch 65 letech od roku 2030,“řekl během jednání koaliční rady místopředs­eda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Upozornil ale na to, že první revize důchodovýc­h věkůmá být provedena až za příští vlády v roce 2019.

ANO si také prosadilo to, že do konce září Babiš jako ministr financí s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (ČSSD) dojednají návrh, které fyzicky náročné profese typu zdravotníc­h sester, řidičů či hasičů by měly nárok na předčasný odchod do penze.

Babiš ale nadále trvá na tom, že jde o populistic­ký návrh, který souvisí s blížícími se krajskými volbami. „Je důležité říct občanům, že zastropová­ní odchodu do důchodu má přímou souvislost i s výší důchodu. Protože čím bude nižší zastropová­ní, tím méně peněz bude na důchody,“poznamenal Babiš.

Lidovci žádají, aby se hranice každých pět let aktualizov­ala podle průměrné délky dožití. Chtěli by, aby lidé mohli čtvrtinu svého života strávit v penzi. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia