Lidové noviny

Rakousko chce uložit běžencům, aby pracovali

- ROBERT SCHUSTER

VÍDEŇ/PRAHA Povinnost vykonávat obecně prospěšné práce, omezení výplaty sociálních dávek, ale i nutnost prokazovat jazykové znalosti.

To jsou hlavní zásady takzvaného integrační­ho zákona, jež předložil svým kolegům ve vládě rakouský ministr zahraniční­ch věcí a integrace Sebastian Kurz. Norma reaguje na nutnost začlenit do společnost­i zejména běžence, kteří přišli do Rakouska v rámci tehdejší migrační vlny během uplynulého roku.

Celkem v Rakousku v roce 2015 podalo žádost o azyl téměř 90 tisíc lidí. V letošním roce ale má být podle vlády přijato maximálně 37 500 uprchlíků.

Kromě nich se ale má integrační zákon vztahovat na všechny cizince, kteří v Rakousku již dlouhodobě žijí, dosud ale nemají státní občanství. Přesto ale dosud podle Kurze neprojevov­ali dostatečno­u snahu se identifiko­vat s většinovou společnost­í, což je prý chy- ba. Proto návrh počítá s tím, že migranti musejí absolvovat zkoušky, v nichž prokáží, jak moc jsou ztotožněni s Rakouskem a zda ovládají jazyk. V opačném případě jim hrozí sankce.

Zakáže Vídeň burky a nikáb?

K nejkontrov­erznějším opatřením patří povinnost, aby běženci v Rakousku museli vykonávat veřejně prospěšné, případně i špat- ně placené práce. Mezi takové by například mohla patřit péče o veřejné plochy a zeleň.

„Každá pracovní příležitos­t je lepší než žít z podpory státu,“podpořil Kurzovu iniciativu ministr hospodářst­ví Reinhold Mitterlehn­er pro list Die Presse.

Avšak změna by se měla dotknout i výplaty státní sociální podpory pro běžence. Ministr Kurz navrhuje, aby byla v plném rozsahu vyplacena cizincům v Rakousku až po pěti letech od chvíle, kdy do země dorazili. Ovšem za předpoklad­u, že za tu dobu neporuší zákony.

V návrhu integrační­ho zákona se také v obecné rovině hovoří o „opatřeních proti symbolům vytváření paralelníc­h společnost­í“.

Toto by mohlo být východiske­m pro zákaz burky a nikábu, jak je nedávno Kurz inicioval.

V několika rozhovorec­h totiž ministr prohlásil, že jak burka, tak nikáb jsou symboly politickéh­o islámu a zároveň i života v paralelní společnost­i, jež odmítá zákony státu.

 ?? Kurz FOTO REUTERS ?? Šéf diplomacie
Kurz FOTO REUTERS Šéf diplomacie

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia