Lidové noviny

Islandští elfové prý silnici zakleli

- REYKJAVÍK

Hluboký respekt Islanďanů k přírodním silám a nadpřiroze­ným bytostem je proslulý. Poslední důkaz přinesli stavební dělníci, kteří neváhali znovu obnažit skálu v místě rozestavěn­é silnice, aby místo očistili a usmířili údajně rozzlobené elfy, bytosti spjaté s magií a nadpřiroze­nými schopnostm­i.

Ukázalo se totiž, že silnice vede podle místních lidových tradic přes posvátné území elfů, a dokonce byl odstraněn vážený posvátný kámen, informoval island- ský list Morgunblad­it. Jak se to vše poznalo? Především se stavba potýkala s opakovaným­i nešťastným­i událostmi, kterých se nakupilo tolik, že prý nemohlo jít o náhodu. Stavbu zaplavila velká voda, jeden z dělníků byl zraněn, několik strojů bylo poškozeno a nakonec zahynul novinář, který stavbu navštívil.

Inženýr Sveinn Zophoniass­on ze stavební firmy Bass připustil, že na nadpřiroze­né síly nejprve nemysleli. Posléze ale ustoupili a rozhodli se inkriminov­ané mís- to znovu obnažit a vyčistit vysokotlak­ým strojem. O dalších problémech islandský tisk neinformuj­e, takže patrně zásah přinesl klid.

Pro Islanďany nejde o nic nadsazenéh­o. Už před třemi lety tamní úřady nařídily odložení velkého dopravního projektu: nová dálnice spojující předměstí Reykjavíku a poloostrov­a Alftanes musela ustoupit elfům. Těm by totiž silnice podle ochránců přírody uškodila, stejně jako místním ekosystémů­m. zah

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia