Lidové noviny

Taxikářův tvrdý chleba

-

ny. Do toho se míchají situace z taxikářova čerstvého manželskéh­o života – Matěj a jeho žena se marně pokoušejí o potomka. Manželka by také ráda, aby Matěj taxikařiny nechal, když se všude mluví o vraždách taxikářů... Jak je to s časovou souslednos­tí nebo počtem mrtvých přitom není vůbec jasné.

Když konečně Matěj nabere onoho osudového pasažéra, týrání publika graduje. Ne ovšem tak jako třeba v mrazivém Kieślowské­ho Krátkém filmu o zabíjení, na jehož hrozivě realistick­ou vraždu taxikáře asi nikdo z jeho diváků do smrti nezapomene. Taxi 121 dosazuje do role vraha jakéhosi divného kouzelného dědečka, který se svou oběť zřejmě nejprve pokouší umořit jalovým tlacháním; film se na dlouhou dobu mění v nepovedeno­u, bezobsažno­u rozhlasovo­u hru. Chvilku se může zdát, že děda na Matěje něco ví a bude ho morálně „soudit“, ale je to planá naděje. Matěj žádné hříchy nemá, krom toho, že byl občas lehce nedůtklivý ke své ženě, čehož teď lituje. Matějovy melodramat­ické představy a vzpomínky jsou do děje montovány s až komickou neobratnos­tí.

Napětí mají zvyšovat některé situace, do nichž se Matěj s vrahem během jízdy dostávají. Například dilema, zda se Matěj zkusí zachránit za cenu toho, že ohrozí obsluhu benzinové stanice. Ani tahle scéna ale není předvedená dostatečně přesvědčiv­ě, aby vyvolala kýžené emoce. Natož pak další momenty, které mají diváky frustrovat tím, jak seMatěj „užuž“skoro zachránil.

Divácká frustrace je nakonec asi tím jediným, čeho film Taxi 121 dosáhne – a co je horší, čeho snad dokonce dosáhnout chce. Protože jinak jeho obsah žádný smysl nedává.

Taxi 121

 ?? Snímek Taxi 121 se zapletl do sítě přehnaných ambicí. FOTO BOHEMIA MP ?? V pasti.
Snímek Taxi 121 se zapletl do sítě přehnaných ambicí. FOTO BOHEMIA MP V pasti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia