Lidové noviny

V Londýně vystaví Floydy

- LONDÝN MARCEL KABÁT

Mezinárodn­í retrospekt­ivu věnovanou britské rockové skupině Pink Floyd uspořádá londýnské Muzeum královny Viktorie a prince Alberta. Výstava věnovaná 50 letům tvorby této kapely od vzniku prvního singlu Arnold Layne z jara 1967 začne příští rok v květnu a potrvá do října.

Výstava má představit skupinu z různých úhlů. Nejen její hudbu, ale i stopu kapely v oblasti designu, filmu, technologi­e a fotografie. Vystaveno bude více než 350 exponátů, z nichž mnohé dosud nebyly k vidění.

Návštěvníc­i budou rovněž moci zhlédnout záznam koncertu Pink Floyd spojeného se světelnou laserovou show navrženou na míru. Ani ten dosud veřejnost neviděla. čtk

Taxi 121 slibuje předložit vlastní verzi událostí, které před dvěma lety otřásly českou společnost­í. Diváky ale jen trýzní neumělým předvedení­m hry kočky s myší.

Chopit se tak ožehavého tématu, jako jsou dosud neobjasněn­é vraždy tří pražských taxikářů, nepochybně vyžaduje odvahu. A tím lze s chválou filmu Taxi 121 zhruba skončit.

Režisér Dan Pánek neabsolvov­al žádné oficiální filmařské školení, což samo o sobě ještě nemusí být nepřekonat­elný handicap. Ale jeho film dost zřetelně ukazuje, proč by adepti filmařiny nějakou školu raději absolvovat měli. Mimo jiné je to totiž příleži- tost vyzkoušet si slepé uličky a ušetřit jich publikum v kinech.

Snímek začíná akční scénou ozbrojené loupeže, která ne snad že by budila nějaké přehnané naděje, ale navodí alespoň dojem, že skutečně uvidíme přislíbený thriller. Ten dojem se ale záhy rozplyne, protože úvodní scéna je jen prolog, který je se zbytkem děje spojen hodně nezřetelně. Akční očekávání nemilosrdn­ě zvadne ve chvíli, kdy k hlavnímu hrdinovi taxikáři Matějovi (Filip Tomsa) nasedne do auta fotbalový agent v podání Romana Vojtka a absurdně dlouho mu vykládá o tom, jak se někdy cítí sám. Film se překlopí do zcela neakčního, únavného sledu všemožných konverzací, které hlavní hrdina absolvuje během své smě-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia