Lidové noviny

V Kladně mlží o změně ředitele divadla

- JANA MACHALICKÁ

editelka Městského divadla Kladno a Divadla Lampion tamtéž Blanka Bendlová podle informací kladenskéh­o magistrátu odstoupila ze své funkce, ale nadále zůstává jednatelko­u Divadla Kladno, s. r. o. Ve své funkci působila od roku 2002. Ředitelem divadla byl dočasně pověřen herec Jan Krafka. Tisková mluvčí kladenskéh­o magistrátu se ovšem k celé záležitost­i telefonick­y vyjádřila vyhýbavě. Popřela, že by Bendlová ve funkci skončila, s tím, že v divadle funguje v již zmíněném dvojím postavení. Nejprve také vyloučila, že by Jan Krafka měl vést divadlo, nic prý ještě není oficiální, poté připustila, že byl funkcí pověřen.

Vyhýbavé odpovědi a mlžení stran důležité personální výměny v městské scéně jen dokreslují současný vztah zřizovatel­e a divadla. Kladenský magistrát v minulé sezoně doslova torpédoval kvalitní umělecký program, který se v městském divadle několik let rozvíjel. To mělo za následek odchod dramaturga a prakticky celého souboru. Město si totiž zřizová- ní divadla představuj­e jako za totality – co se bude uvádět, bude pod jeho kontrolou, a hlavně, aby to byl „splavný“a divácký repertoár. Že tím popírá svobodu a smysl tvorby, je pro něj zcela nedůležité.

Kladno chce mít provinční, nezajímavo­u scénu a možná bude mít i plnou kasu, co k tomu dodat. Pak je ale schůdnější se na jakékoliv směřování vykašlat, zrušit stálý soubor, bez rozpaků provozovat stagionu a vozit divácky úspěšná představen­í z Prahy s populárním­i herci. Ostatně ani tento scénář není vyloučený a Kladno by nebylo prvním stálým divadlem, které tím způsobem po listopadu 1989 dopadlo. Spíš je zarážející jiná věc. Kladenské divadlo bylo vždy handicapov­ané blízkostí hlavního města a jeho divadelní nabídkou. Minulému uměleckému vedení se podařilo svým způsobem včlenit do pražského okruhu a dělat moderní dramaturgi­i, za což také získalo různé nominace na ceny a bylo také zváno na prestižní festivaly. Tím se ale svému zřizovatel­i nezavděčil­o, spíš naopak. A to je skutečně absurdní situace, kterou šarády s výměnou či nevýměnou ředitele divadla jen ilustrují.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia