Lidové noviny

Tom Petty podruhé oprášil starou kapelu

- ONDŘEJ BEZR

Už čtyřicet let si celý svět spojuje rockového písničkáře Toma Pettyho se skupinou The Heartbreak­ers. Prvních pět let svojí muzikantsk­é dráhy ale tento Floriďan absolvoval s kapelou Mudcrutch. Kromě něj v ní hrály i další dvě opory pozdějších The Heartbreak­ers, klávesista Benmont Tench a kytarista Mike Campbell. Spolu s nimi v roce 2007 Petty oslovil bývalé spoluhráče a kapelu oprášili. A letos vydali už druhé album, nazvané stroze Mudcrutch 2.

Je to paradox, ale toto album na mnoha místech vlastně zní mnohem typičtěji jako Tom Petty s The Heartbreak­ers než jejich poslední dvě řadové desky. Na předposled­ní Mojo (2010) se přiklonili k blues a na poslední Hypnotic Eye (2014) zesyrověli skoro až někam k výrazu garážového rocku. Oproti tomu písničky na Mudcrutch 2, jako je třeba Dreams of Flying nebo Save Your Wa- ter, by se dobře vyjímaly na kterémkoli albu The Heartbreak­ers z 80. nebo 90. let. Ostatně, celé album otevírá jedna z nejhezčích, přestože zdánlivě nejobyčejn­ějších písniček Trailer. A ta přímo z Pettyho dílny pro The Heartbreak­ers pochází. Najdeme ji na retrospekt­ivním šestialbu Playback (1995) coby nevydanou nahrávku z poloviny 80. let. Aktuální verze je mírně zpomalená, ale zní přes vyšší věk interpretů vlastně mnohem svěžeji.

Pak je tu ale několik písní, které se vymykají. Mudcrutch bývají řazeni ke countryroc­ku a jižanskému rocku. Jedinou skutečnou „jižárnou“je tu ovšem Campbellov­a Victim Of Circumstan­ce, ke country, té temné, pouštní a la Giant Sand, se hlásí skvělá skladba Beautiful Blue. Kuriozitou (ovšem skvělou) je rockově přitvrzený desperátsk­ý bluegrass The Other Side Of The Mountain.

Mudcrutch 2

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia