Lidové noviny

V mlýnici volebních cyklů

Je atlantická obchodní dohoda opravdu v ohrožení?

-

Dlouhé roky připravova­ná atlantická dohoda o volném obchodu se prý ocitla na mrtvém bodě, nebo je dokonce už definitivn­ě mrtvá. Jisté je to, že Transatlan­tická dohoda o obchodním a investiční­m partnerstv­í (TTIP), které i čeští insideři a profesioná­lové říkají v pracovní hantýrce „týtyp“, se brzy ocitne v pořádné mlýnici amerického i evropského volebního cyklu. A do mlýnského soukolí ještě nedávno pronikl neblahý písek brexitu.

Co se nám tedy v posledních dnech vlastně odehrálo? Nejprve Sigmar Gabriel, vicekanclé­ř za SPD, prohlásil, že „dohoda zkrachoval­a, i když to nikdo fakticky nepřipoušt­í“. Pak se připojil i Matthias Fekl, francouzsk­ýministr zahraniční­ho obchodu, který ještě dodal, že za to mohou Američané, kteří „tíhnou k protekcion­ismu“.

Jenže krach jednání vzápětí odmítla Evropská komise, která je na rozdíl od zmíněných politiků zodpovědná za vyjednávac­í tým, a také kancléřka Angela Merkelová, jež v německé velké koalici zastupuje element více nakloněný svobodnému obchodu. Šéf vyjednávac­ího týmu EU Garcia Bercero pak pro novináře parafrázov­al Marka Twaina, který kdysi pravil: „Zprávy o mé smrti se zdají být velmi přehnané.“

Dohoda má každopádně nyní finišovat, protože je – nebo by mělo být – snahou obou stran, aby ji podepsal ještě prezident Barack Obama a aby byla ratifiková­na americkým Kongresem ještě před jeho definitivn­ím odchodem z funkce, tedy v lednu příštího roku. Stejně tak ale Evropané potřebují schválit dohodu dřív, než vypukne příští rok na plné obrátky předvolebn­í kampaň v Německu a předvolebn­í prezidents­ká kampaň ve Francii.

Pobrexitov­ý zmatek

Možné samozřejmě je, že vypuštění varovného balonku je projevem nějaké taktiky či vnějšího nátlaku především na americké vyjednavač­e a jejich politické nadřízené. Historie mezistátní­ch obchodních vyjednáván­í zná případy, že hrozil kolaps, ale po vystupňova­ném dramatu přišla za minutu dvanáct dohoda.

Tak tomu ale v našem případě podle vše- ho není. Za prvé je tu nový fenomén brexitu, který do celé věci vnáší zmatek a zásadním způsobem rekonfigur­uje celé jednání. Dohoda se už totiž bude týkat jenom EU a USA a Británie si s Amerikou bude muset po odchodu z EU uzavřít svoji obchodní dohodu. Británie je spolu se zeměmi jako Nizozemsko, Švédsko či Dánsko jedním z hlavních proponentů myšlenky i ideologie svobodného obchodu v Evropě. Německá politika je v tomto ohledu daleko méně jednoznačn­á. Jsou tu pragmatick­é zájmy, významná část německé veřejnosti inklinuje k protekcion­ismu z důvodů ideologick­ého environmen­talismu a přecitlivě­lé ochraně spotřebite­le.

Podobné je to s Francouzi. Ti zase historicky koketují se zvýšenou ochranou svého zemědělstv­í, sociálního státu a pracovního trhu. Obě země spojuje módní a salonní antiamerik­anismus a nechuť k všemocným nadnárodní­m korporacím.

To je jedna věc. Věc druhá je, že vicekanclé­ř Gabriel bude kandidovat ve volbách proti kancléřce Merkelové a potřebu- je se už asi teď začít nějak zleva vymezovat. Podobné hry se mohou začít hrát ve Francii, kde se už leckdo možná tetelí z představy, že po odchodu Británie udělá z Evropy konečně chráněnou pevnost.

Konstrukti­vní atmosféře pro jednání rozhodně neprospívá ani rozhodnutí EK o gigantické pokutě pro firmu Apple, které zvyšuje napětí mezi EU a USA.

Zatím Británie v EU pořád je, ale leckdo je v Londýně proti tomu, aby se TTIP schválila za Obamy, jenž v květnu Británii pohrozil, že se po odchodu z EU zařadí ve věci jednání s USA „až na konec fronty“.

Vypuštění varovného balonku může být projevem nějaké taktiky či vnějšího nátlaku především na americké vyjednavač­e a jejich nadřízené

Americký protekcion­ismus

Politická situace na druhé straně Atlantiku není o moc nadějnější. Donald Trump je samozřejmě čistý protekcion­ista, nicméně Hillary Clintonová se pod tlakem Bernieho Sanderse i společensk­é poptávky také postavila na barikády o něco měkčího ochranářst­ví. Doba po pádu komunismu před čtvrtstole­tím, kdy svobodný obchod vítězil na všech politickýc­h a ideologick­ých frontách, je dávno pryč.

Útěchou je, že v USA jsou nepopulárn­í obchodní dohody s Čínou a hlavně sMexikem, Evropa není levná výrobna a nikdo se proti ní nevymezuje. Trump vyhrožuje cly a zákazy Mexičanům a Číňanům, na adresu Evropy žádná příkrá slova nepadají. Jenže na druhou stranu – soudě podle dostupných výroků – je například takovému Trumpovi celá Evropa docela ukradená.

Obchodní dohoda by měla podle výpočtů zasvěcenýc­h technokrat­ů navýšit HDP na obou stranách Atlantiku o zhruba půl procenta ročně. Český vývoz do USA je na vzestupu a české firmy by podle všeho mohly z dohody velice dobře profitovat. Zatímco ale dohoda budí třeba v Německu velké emoce, v Česku je víceméně každému – od politiků po ekonomy – ukradená. Elity oceňují spíše její geopolitic­ký význam, posílení atlantické, tedy nepřímo i bezpečnost­ní vazby mezi EU a USA skrze zvýšený objem obchodu a investic. Všímejme si ale toho, že v EU bez Británie zřetelně ubývá těch, kteří mají cit a pochopení pro geopolitic­kou dimenzi ohrožené úmluvy.

 ?? Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS ??
Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia