Lidové noviny

Kde jsi, kantore?

Jedny učitele jsme vyhnali, druhé neplatíme

-

Nad naivitou českých pedagogů zůstává rozum stát i těm, kteří jsou ve státě českém zvyklí na ledacos. Po letech bojů si prosadili, aby nesměl učit nikdo, kdo nemá vystudovan­ou pedagogick­ou fakultu – a teď bijí na poplach: „Schází učitelé!“

Od minulého roku nesmějí učit ti kantoři, kteří nemají pedagogick­ou aprobaci – a to ani jazyky či odborné předměty (pokud zároveň nestudují pedagogick­ou školu). Na konci roku 2014 bylo takových učitelů přes sedm tisíc, relativně nejvíce v Karlovarsk­ém kraji. Za rok a půl platnosti normy zjišťujeme, že nám scházejí tři tisíce kantorů a největší problém je a bude v Karlovarsk­ém kraji. To by jednoho nenapadlo.

To si možná měl ministr školství Marcel Chládek spočítat dříve, než zákon protlačil. Měl na to celé ministerst­vo, několik přidružený­ch odborných ústavů a takové to řízení, jemuž se říká RIA ( Regulatory Impact Assessment, výpočet nákladů regulace), bez něhož nelze žádný zákon schválit.

Počet žáků na jednoho učitele osciluje v zemích OECD od šestnácti až po čtyři desítky. Česko je s dvaceti žáky v tomto ohledu zcela průměrné. Jen na základních školách máme přes 70 tisíc učitelů, chybějícíc­h několik jednotek tisíc je samozřejmě problém, nikoli však fatální. Schází pět procent učitelů v základním školství? Tak „se prostě zvýší“průměrný počet žáků ve třídách z dvaceti na jednadvace­t. S ohledem na situaci v některých, zejména malých nebo specifický­ch, školách je to demagogick­é tvrzení, ale základní školství se nezhroutí.

Vážnější otázka zní: kudy ven? V prvé řadě zvážit, zda nepustit opět za katedru učitele angličtiny, němčiny, IT či rýsování, kteří nemají ten správný papír. A pak přemýšlet, jak lidi v oboru udržet, resp. nové získat. Což nepůjde bez peněz.

Je to zatrolená věc. Lékaři se jako stav domohli výrazně vyšších platů až ve chvíli, kdy někteří podali výpovědi a předseda České lékařské komory opakoval „Ano, budou umírat lidé“; umíráním pacientů ostatně Milan Kubek vyhrožoval i letos v březnu. Učitelé nemají na takovouto kampaň ani tu správnou vydírací páku, ani ten správně cynický žaludek. Takže se jejich mzdy budou řešit stejně jako v jiných oborech – tedy až ve chvíli, kdy už za ty peníze nebudou ochotni postavit se před třídu ani lidé k tomu zcela nekompeten­tní. Pro generaci, která zakládá rodinu a za pět deset let bude posílat děti do školy, to jsou vpravdě radostné vyhlídky. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia