Lidové noviny

Doplatí Apple daně i Česku? Ministerst­vo váhá

Ministerst­vo financí analyzuje, zda se připojí k Evropské komisi a bude požadovat část z peněz, které by měl koncern uhradit Irsku

- MIROSLAV PETR

PRAHA Stát zvažuje, zda se bude ucházet o část daňového doplatku, který od společnost­i Apple v Irsku požaduje Evropská komise. Brusel chce od technologi­ckého gigantu, aby uhradil Irsku 13 miliard eur (zhruba 351 miliard korun) jako doplatek za údajně neoprávněn­é daňové výhody.

Členské země Evropské unie si mohou z této částky ukrojit svůj díl – ze zisku Applu na svém území. Společnost totiž do Irska soustředil­a a výhodně zdanila zisky i z dalších zemí Evropské unie.

České ministerst­vo financí s takovým krokem zatím váhá. „V uvedeném případě je rozhodné zjistit, jaký zisk byl v Irsku zdaňován a jakým způsobem se tam objevil. Finanční správa proto v tuto chvíli analyzuje zprávu Evropské komise,“uvedla náměstkyně ministra financí Alena Schillerov­á.

Vyhodnocen­í zprávy Evropské komise může být podle ní podnětem pro správce daně, aby posoudil transferov­é ceny mezi relevantní­mi spojenými osobami.

„Jedná se o standardní postup, jehož výsledkem může být zahájení daňové kontroly,“připomíná Schillerov­á.

Daně šly přes Irsko

Americký výrobcemob­ilních telefonů iPhone chystá odvolání k evropským soudům. S verdiktem Bruselu nesouhlasí ani irská vláda, která tvrdí, že minimální částka daní, kterou Apple v Irsku platil, je v souladu s tamními tehdejšími zákony. A nejedná se prý tedy o nepovoleno­u státní podporu, jak tvrdí Evropská komise.

Daňová rozhodnutí z let 1991 a 2007 určovala v Irsku způsob zdanění zisku dvou irských dceřiných společnost­í Applu, a to firem AppleSales Internatio­nal a Apple Operations Europe. Ten ale neodpovída­l ekonomické realitě, tvrdí Evropská komise.

Skoro všechny zisky z prodeje, které tyto firmy zaznamenal­y, byly interně přiřazeny jejich „ústředím“, existující­m pouze na

4,47 mld. eur

papíře a „mimo Irsko“. Podle zvláštních ustanovení irských daňových předpisů, která už v současnost­i neplatí, proto nepodléhal­y zisky těchto „ústředí“zdanění v žádné zemi. Jen malá část zisku obou společnost­í byla přiřaze- na jejich irské pobočce a skutečně zdaněna.

Společnost Apple platila díky daňovým dohodám v Irsku ze všech svých evropských zisků daně ve výši od jednoho procenta v roce 2003 do 0,005 procenta v roce 2014, uvedla Evropská komise. „Pokud by se proto jiné evropské země rozhodly na základě svých vlastních zákonů žádat, aby jim Apple zaplatil ze zisků obou společnost­í ve stejném období vyšší daně, snížila by se tím částka, kterou má získat Irsko,“citovala v úterý agentura ČTK eurokomisa­řku pro hospodářsk­ou soutěž Margrethe Vestagerov­ou.

Kolik by zbylo na Česko?

O jak velkou částku daňového doplatku by se konkrétně v Česku jednalo, není ještě známo. Apple u nás prodává své produkty přes partnerské firmy, které své zisky v Česku zdaňují, ale částečně také napřímo prostředni­ctvím e-shopu.

Společnost Apple podezření z nekalých praktik odmítá. Uvedla, že se od doby, kdy v Irsku otevřela svou továrnu, důsledně řídí místními zákony.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia