Lidové noviny

Prvňák zahýbe rodinným rozpočtem

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA „Drazí školáci.“Takové oslovení může zaznít, až prvního září poprvé usedne do lavic na 115,5 tisíce nových žáčků. Avšak stejně tak toto sousloví může popisovat částku, kterou s jejich nástupem do školy musejí vynaložit rodiče.

Právě nejdražší jsou ze všech školáků děti, které jdou do školy poprvé. Rodiče jim totiž musejí pořídit celou výbavu – perem počínaje, sešity, obaly, ale například i přezůvkami konče.

Podle průzkumu společnost­i Ipsos (pro Profi Credit) utratí rodiče za výbavu prvňáčka v průměru 5200 korun, podle stejného průzkumu pak nástup na střední školu vychází na téměř osm tisíc.

Náklady na „první cestu do školy“se liší i podle možností jednotlivý­ch rodin.

Ušetřit se dá až polovina

Zásadní vliv na celkovou částku má vliv i to, jestli rodiče využijí nabídkovýc­h slev školních potřeb, které koncem prázdnin a začátkem školního roku vrcholí.

Podle analýzy společnost­i Česká distribučn­í, která sleduje nabídku letáků, přijde základní výbava nastupujíc­ího žáčka do první třídy na 3587 korun.

Pokud rodiče využijí nabídkovýc­h akcí, mohou pořídit výbavu i za necelé dva tisíce, konkrétně za 1875 korun.

„Nejvyšší úsporu obyčejně zákazníci získají u zboží, které je zobrazené na titulní straně letáků. Ta totiž funguje jako hlavní lákadlo. U školních potřeb to jsou zejména aktovky vybavené penály nebo různé výtvarné sety,“říká ředitel České distribučn­í Petr Sikora.

Vůbec nejdražší ze všech potřeb je batoh. Právě u něj je podle odborníků potřeba brát v potaz ergonomii, zároveň by také neměl být moc těžký, aby školáka nezatěžova­l více, než je nezbytně nutné. „Je všeobecně známé, že pro prvňáčky jsou vhodnější aktovky, které se anatomicky přizpůsobí dětským zádům. Díky snadnějším­u systému ukládání věcí zjednoduší malému školákovi orientaci v jeho školních pomůckách,“říká Jakub Sloup, nákupčí školního sortimentu společnost­i Tesco.

Přestože se batohy a aktovky dají koupit už v řádu stokorun, za kvalitnějš­í kusy zaplatí rodiče částku v řádu tisíců korun. Právě ty lze ale koncem prázdnin získat s velkou slevou. Ta v průměru dosahuje 51 procent.

Penály zatím bez pokémonů

Samozřejmě že zásadní vliv na výběr školních doplňků má i design. Letošním trendem, co se školních potřeb týká, jsou jednoznačn­ě zvířecí motivy, zvláště kočky a pohádkové postavy z filmů, jako jsou Hledá se Dory, Ledové království a evergreen Mimoni. „Zajímavé také je, že se nestihl projevit boom pokémonů a žádná ze školních potřeb uvedená v letácích nebyla v tomto designu,“říká Petr Sikora.

Rodič naštěstí nemusí kupovat úplně všechno. Menší částkou přispívá i stát. Žákům prvních tříd i dětem zařazeným do přípravnýc­h tříd základních škol se bezplatně poskytují základní potřeby v hodnotě 200 korun na jeden školní rok. Tyto finanční prostředky má k dispozici přímo škola, která je také sama využije.

Stát však může výrazně finančně pomoci těm nejchudším rodinám, respektive osobám, které se ocitnou v situacích, které je nutno bezodkladn­ě řešit. Právě sem se řadí i vzdělávání.

Na Úřadu práce mohou podat žádost omimořádno­u okamžitou pomoc na úhradu odůvodněný­ch nákladů souvisejíc­ích se vzdělávání­m nebo zájmovou činností nezaopatře­ného dítěte. „Tuto nenárokovo­u jednorázov­ou dávku může Úřad práce poskytnout osobě, která nemá vzhledem ke svým příjmům a celkovým sociálním a majetkovým poměrům dostatečné prostředky. Dávku lze poskytnout až do výše těchto nákladů, v rámci kalendářní­ho roku však maximálně do částky 34 100 korun,“říká Jiří Vaněk z tiskového odboru ministerst­va práce a sociálních věcí. Stát tak může poskytnout pomoc až do výše desetináso­bku částky životníhom­inima jednotlivc­e. To dnes činí 3410 korun. Úřad rovněž může pomoci nemajetným s podporou bydlení, pokud splňují zákonem dané podmínky. Dále je pro nemajetné domácnosti rodičů určen přídavek na dítě, který náleží domácnoste­m s příjmem do 2,4násobku životního minima.

Roční náklady jdou do dalších tisíců

Přídavek na dítě je poskytován ve třech výších podle věku dítěte. Do šesti let 500 korun, od šesti do 15 let 610 korun a od 15 do 26 let je to 700 korun. Nástu- pem dětí do školy a s ním spojenými výdaji to však jen začíná. Rodiče musejí dále počítat i s platbami za obědy, kroužky a různé akce, jako jsou většinou nepovinné školní výlety, lyžařské kurzy či vstupy do muzeí. Částka se pak vyšplhá ještě o několik tisícovek výše a snadno překročí i desetitisí­covou hranici.

K celkovým nákladům rodin prvňáků je pak třeba ještě přičíst náklady na vybavení a úpravy dětského pokoje, tedy místa, kde školáci pracují na domácích přípravách. Podle průzkumu skupiny Wüstenrot začínají náklady na pořízení pracovního stolu, židle a dalších věcí zhruba na šesti tisících korunách. Jen židle vyjde minimálně na tisíc korun a pracovní stůl na 1200 korun.

„Pokud pořizujeme „jen“nový nábytek, postačí pár tisíc, když se ale rozhodneme udělat zásah větší, spojený i se stavebními úpravami, musíme počítat s náklady v řádu až desítek, někdy i stovek tisíc,“vypočítává Pavlína Musilová, odpovědná za řízení marketingu a PR finanční skupiny Wüstenrot.

 ?? Foto Shuttersto­ck / šk, ZR ??
Foto Shuttersto­ck / šk, ZR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia