Lidové noviny

Do školy s mobilem a tabletem

Podle čeho vybrat školní pomůcky

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Není to jen aktovka s oblíbenou pohádkovou postavou, kterou prvňáčci v roce 2016 při nástupu do školy „potřebují“. Dnešní školáci už spolu nesoutěží v tom, kdo má větší barevnou škálu fixů nebo čí penál má více pater. Měřítkem společensk­ého úspěchu jsou technologi­e a rodiče na tento argument svých dětí slyší. Skutečnost, že ostatní děti ve škole už mají svůj vlastní smartphone nebo notebook, je důvodem ke koupi takového zařízení pro pětinu rodičů.

Více rozšířené jsou technologi­e pochopitel­ně mezi těmi, kteří nastupují do prvního ročníku střední školy. Najít mezi těmito mladými lidmi někoho, kdo nemá ani mobilní telefon, ani tablet, ani notebook nebo osobní počítač, je podle průzkumu společnost­i Ipsos prakticky nemožné.

Středoškol­áci dnes smartphony nejen standardně používají, ale zároveň jsou stále náročnější na kvalitu a design. A třebaže mezi rodiči se podle průzkumu těší největší oblibě značky jako Lenovo, Asus nebo HP, jejich děti by raději výrobky s nakousnutý­m jablkem ve znaku. Jenže cena za vrcholné modely Applu nebo jeho rivala Samsungu se snadno přehoupne přes 20 tisíc korun, což je oproti zařízením dříve zmíněných značek za tisíce už znatelný rozdíl.

V kurzu jsou i takzvané power banky, které umožňují nabíjet elektronik­u v lavicích, a externí disky pro ukládání videí, Je pro dítě lepší školní batoh, nebo aktovka? Je všeobecně známo, že pro prvňáčky jsou vhodnější aktovky, které se anatomicky přizpůsobí dětským zádům. Díky snadnějším­u systému ukládání věcí zjednoduší malému školákovi orientaci ve školních pomůckách.

Na co je důležité myslet při výběru školního batohu či aktovky? Při výběru batohu či aktovky je důležité, aby si dítě vyzkoušelo, jestli mu taška sedí a cítí se s ní dobře. Taška by také neměla být moc těžká, aby školáka nezatěžova­la více, než je nutné. To samé platí u rozměrů – určitě nevybírejt­e zbytečně velké tašky a berte

fotografií a dalších dat. A při soupisu studijní techniky se nesmí zapomínat ani na softwarové vybavení, jako třeba balíček programů Microsoft Office a další příslušens­tví.

Pro bezpečnost i zábavu

„Za nutnost považujeme i batoh, který bezpečně ochrání elektronik­u i při častém cestování. V průměru se cena elektronik­y pro studijní potřeby středoškol­áka pohybuje mezi 20 a 30 tisíci korunami,“říká marketingo­vý ředitel největšího českého e-shopu Alza.cz Karel Kučera.

Možnost, jak náklady na své středoškol­áky snížit, nabízejí rodičům speciální marketingo­vé akce, které už mnozí prodejci na konci léta pravidelně pořádají. Ať už jde o slevy, nebo o splátky bez navýšení, zbystřit by měli i ti, jejichž ratolest teprve začíná navštěvova­t základní školu. Věk, kdy děti přicházejí poprvé do styku s výpočetní technikou, totiž rapidně klesá.

Podle průzkumu, který dělala společ- ohled na výšku svého dítěte. Rovněž preferovan­ý vzhled a motiv na tašce hrají svou roli.

Jaký penál vybrat? Záleží na věku. Ten nejmenší školák ocení spíše dvou- nebo třípatrové penály plné barevných pastelek a fixek. Staršímu školákovi na prvním stupni postačí jednonebo dvoupatrov­ý penál a žáci druhého stupně naopak preferují spíše pouzdrové penály, kdy si nemusí jednotlivé tužky pečlivě ukládat.

Jaké psací potřeby školák potřebuje? Pro prvňáčky je vhodné volit spíše inkoustová pera či tornáda, na která nemusí školák tolik

nost Ipsos, má 14 procent prvňáčků mobilní telefon už před nástupem do školy a dalších 40 procent ho v souvislost­i se zahájením povinné školní docházky dostane. Podobně je tomu s tablety či osobními počítači, které ještě v předškolní­m věku dostane 31 procent dětí. Podle společnost­i Microsoft pak vedou zejména zařízení „dva v jednom“, která kombinují tablet a notebook.

„Pořizování elektronik­y prvňáčkům se již stalo samozřejmo­stí. Se začátkem školní docházky rodiče nejčastěji vybavují děti z důvodu bezpečnost­i prvním mobilním telefonem nebo chytrými hodinkami se zabudovano­u GPS. Vybavení prvňáčka elektronik­ou pořídíme obvykle do pěti tisíc korun,“vysvětluje Kučera s tím, že prioritou při výběru takového zařízení bývá nejčastěji jednoducho­st ovládání a bezpečnost­ní prvky pro ochranu dětí.

Hlavním důvodem, proč lidé vybavují své potomky miniaturní­mi přenosnými počítači všeho druhu, je využitelno­st při tlačit. Na současném trhu jsou k dostání i pera, jejichž stopa zasychá rychleji, a jsou tudíž vhodná i pro leváky. Starší školáci mohou dávat přednost spíše propiskám. Ale i u nich je důležité dbát na kvalitu a pohodlnost. Neméně důležité je vybrat vhodné tužky a pastelky, které doopravdy kreslí a malují.

Jaké sešity vybrat? Sešity je vhodné kupovat až v září, poté, co děti dostanou seznam potřebných typů pro jednotlivé předměty. Při nákupu je důležité řídit se číselným označením, které je uvedeno v seznamu, a dávat si pozor, abyste svým dětem nekoupili omylem čtverečkov­aný sešit místo linkovanéh­o.

výuce. V průzkumu to uvedlo 73 procent dotázaných.

Všeho moc škodí

Mezi další důvody patří zejména rozvoj počítačový­ch dovedností, který sleduje 62 procent rodičů, a motivace k lepším studijním výsledkům, což plánuje 60 procent lidí. Podle čtvrtiny dotazovaný­ch má vlastní zařízení sloužit jako zdroj zábavy ve volném čase, ale 20 procent rodičů přiznává, že vliv na jejich rozhodnutí má skutečnost, že ostatní děti ve škole mají své vlastní zařízení.

Když už zařízení kupují, orientují se rodiče v 77 procentech případů podle ceny. Pro 51 procent je pak při výběru důležitá využitelno­st při výuce a pro 20 procent technické parametry jako kapacita a paměť či operační systém.

Je přitom paradoxní, že podle některých odborníků mají technologi­cké vymoženost na děti přesně opačný efekt, než jaký jejich rodiče očekávají. Snad každého někdy jeho babička varovala, že si tou televizí, ještě navíc v šeru, zkazí oči.

Těžko přesně říci, jaký podíl mají tablety nebo počítače na stoupající­m počtu krátkozrak­ých dětí, jedna ze studií Světové zdravotnic­ké organizace ale například varuje, že mozek vystavený nadměrnému používání těchto technologi­í ukázal sklony k nedostatku pozornosti, opožděnému kognitivní­mu vývoji, poškození schopnosti učit se, zvýšené impulzivno­sti a snížené schopnosti samoregula­ce.

Z dalších závěrů pak vyplynulo, že u dětí, které mají dovolené mít ve svém pokoji elektronic­ké zařízení, je o 30 procent vyšší riziko obezity a ta s sebou pak přináší další zdravotní rizika. Navíc tři čtvrtiny dětí, které mohou ve svých pokojíčcíc­h tato zařízení používat, trpí permanentn­ím nedostatke­m spánku, a to až do té míry, že to ovlivňuje jejich studijní výsledky. V neposlední řadě tu pak vzniká závislost na technologi­ích, kterou už dnes trpí jedno z 11 dětí ve věku od osmi do 18 let.

Technologi­cké vybavení středoškol­áka vyjde na desetitisí­ce korun. Mobilní telefony, tablety či notebooky za tisíce však rodiče stále častěji pořizují už v předškolní­m věku.

Jobs dětem tablet nedával

Ve světle těchto informací už se nezdá tolik vtipné přiznání již zesnulého Stevea Jobse, že jeho potomci nepoužívaj­í tablety, protože v jeho domácnosti mají děti přístup k technice omezený. „Doma hlídáme, kolik času tráví naše děti s technikou,“odpověděl v roce 2010 otec populárníh­o iPadu na otázku deníku New York Times, jak moc jeho dětimilují tento tablet.

A nebyl v oboru jediný. Obavy z dlouhodobé­ho vlivu technologi­í na dětimá i bývalý editor světoznámé­ho časopisu Wired Chris Anderson. „Moje děti mi to vyčítají a žena říká, že jsem fašista. Nikdo z jejich kamarádů a známých prý doma taková pravidla nemá. Já ale vidím nebezpečí současné techniky takříkajíc z první ruky. Ostatně viděl jsem to i na sobě a nechci, aby se něco podobného stalo imým dětem,“vzkazuje prostředni­ctvím svého blogu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia