Lidové noviny

Merkur rozvíjí představiv­ost

Stavebnice pomáhají ke zvýšení zájmu žáků základních škol o technické profese

- OKŘÍŠKY (Kraj Vysočina)

ZDENĚK RYŠAVÝ

Tři velké firmy v Okříškách a v jejich okolí těžko shánějí zaměstnanc­e do výroby na pozice techniků nebo konstrukté­rů. Při investiční­ch akcích se setkáváme s tím, že stavebním firmám chybí zedníci, zámečníci, svářeči, instalatéř­i, tesaři … Kde se stala chyba?

V porevolučn­ím období zavládly představy o tom, že všichni mladí lidé by měli vystudovat vysokou školu, a ty začaly vznikat jako houby po dešti. Humanitní chrlily právníky, ekonomy, filozofy, zatímco techniky skomíraly. Obdobná situace byla i na středních školách a učební obory téměř zanikly. Nějak se zapomnělo, že tuhle zemi od 19. století táhly především průmysl a stavebnict­ví a dnes sklízíme důsledky.

Roto pro nejmenší

Kraj Vysočina v posledních letech věnuje velké úsilí nápravě kritické situace. Ve spolupráci s podnikatel­skou sférou začal razantně podporovat technické vzdělávání prostředni­ctvím řady projektů. Především se samozřejmě týkají středního školství, ale některé se zaměřily i na školy základní. Jedním z nich je projekt Merkur do škol – prostředni­ctvím klasické stavebnice si děti rozvíjí zručnost a technickou představiv­ost. Městys Okříšky a firmy Fraenkisch­e a Mann+Hummel sdružily prostředky a zakoupily v roce 2014 naší základní škole 13 velkých stavebnic Merkur pro žáky druhého stupně. V loňském roce je potom doplnily stavebnice Roto pro nejmladší děti.

V roce 2014 jsme z ROP Jihovýchod realizoval­i projekt „Infrastruk­tura pro vzdělávání vMěstysi Okříšky“. Jeho součástí byla mj. kompletní rekonstruk­ce uče- ben fyziky a chemie a také obnova školních dílen, kompletně vybavených pracovními stoly a nářadím. Po mnoha letech se tak vrací do školy pracovní vyučování.

Zvýšil se zájem o učební obory

Podpora technickéh­o vzdělávání již přináší první výsledky, v letošním roce se třetina deváťá- ků přihlásila na střední školy technickéh­o zaměření a učební obory. Po jejich absolvován­í určitě najdou uplatnění přímo v našem regionu.

Při své lednové návštěvě ocenila podporu technickém­u vzdělávání na okříšské základní škole také ministryně školství Kateřina Valachová.

 ?? Merkur a Roto pomáhají zábavnou formou rozvíjet technické myšlení žáků. Za projektem stojí krajská radní Jana Fialová. FOTO ARCHIV RADNICE ?? Stavebnice
Merkur a Roto pomáhají zábavnou formou rozvíjet technické myšlení žáků. Za projektem stojí krajská radní Jana Fialová. FOTO ARCHIV RADNICE Stavebnice
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia