Lidové noviny

Vychovávám­e si nové energetiky

- KRAJ VYSOČINA

Technické profese se dnes potýkají s velkým nedostatke­m kvalifikov­aných lidí. Nelze se tomu divit, protože absolventů technicky zaměřených středních i vysokých škol v posledních letech výrazně ubývá, a to začíná být vážným problémem pro firmy nejen v Kraji Vysočina, ale i v celé republice.

Významným odvětvím na Vysočině, které je zdrojem pracovních míst a přispívá k vyšší zaměstnano­sti a lepší úrovni života, je energetika. Není to dáno ničím jiným než přítomnost­í Jaderné elektrárny Dukovany.

Podobně jako jiné technické obory i energetika trpí nedostatke­m kvalifikov­aných lidí. Místo technicky vzdělaných absolventů, kteří by v kraji našli adekvátní a dobře placené zaměstnání, řešíme odliv mladých lidí z regionu. Proto se snažíme situaci zlepšit.

Spolupracu­jeme se středními školami i se společnost­í ČEZ na rozvoji technickýc­h oborů a je- jich populariza­ci. Provozovat­el elektrárny potřebuje postupně nahrazovat stávající generaci energetiků, kteří budou odcházet do důchodu, mladými absolventy.

Speciální studijní obor

V roce 2009 proto jako výsledek spolupráce Kraje Vysočina s ČEZ a Střední průmyslovo­u školou v Třebíči vznikl zcela nový obor energetika. Každý rok je do něj přijato třicet nových studentů, kteří procházejí speciálním přijímacím řízením. Jeho součástí je i psychologi­cký test, který prověří, zda uchazeč splňuje profilové podmínky pro práci na jaderném zařízení. Přijatí studenti pak již od prvního ročníkumaj­í k dispozici špičkové učebny, pracují s moderní technikou a absolvují řadu exkurzí do jaderných i dalších klasických elektráren. Později se účastní i specializo­vaných stáží v energetice. Získávají tak k energetice i osobní vztah, a navíc na rozdíl od svých vrstevníků vědí, že po vystudován­í najdou dobré uplatnění.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia