Lidové noviny

Kadlec za 60 milionů. Vyjde Spartě obří přestup?

- JAN PALIČKA MLADÁ BOLESLAV

Měl by to být návrat, který omráčí. Po finanční stránce určitě. Fotbalová Sparta se těší, jak dnes oznámí, že... přichází útočník Václav Kadlec.

Nejlepší hráč ze včerejší reprezenta­ční přípravy proti Arménii stojí přes dva miliony eur, v přepočtu téměř 60 milionů korun!

To je absolutní rekord. Dosud nejdražší hráči české ligy měli na cenovce „jen“35 milionů. Slovák Németh v roce 1997 vyhořel, čerstvý slávista van Kessel se trápí teď.

Šedesátimi­lionový Kadlec, muž z dánského Midtjyllan­du, by mohl být úplně jiné kafe. Sparta věří, že pomůže nejen k titulu, ale po 12 letech také do Ligy mistrů. Jeví se to reálně? Klidně ano. Pokud jste včera sledovali Kadlecův skvělý výkon – a když si uvědomíte, že bude mít po ruce špílmachra Tomáše Rosického, který se Spartě upsal v úterý... To bude síla!

„Cítím, že by to pro návrat do Sparty mohl být ten správný moment,“řekl Kadlec, když jednání mezi kluby vrcholila a ještě nebylo jisté, zda Sparta obchod dotáhne. Přestupova­t se může do dnešní půlnoci.

Do toho ještě reprezenta­ce stačila vstoupit do nové éry. Trenér Jarolím se tvářil spokojeně, když dovedl mužstvo k vítězství 3:0 nad Arménií.

Svěží výkon reprezenta­ce

Historická premiéra pod kulatými modrými stříškami v Mladé Boleslavi měla nudnou atmosféru, výkon byl ale svěží. O přestávce se prostřídal celý tým. Podle včerejšího představen­í se vybere sestava pro nedělní start do kvalifikac­e o mistrovstv­í světa. Překvapilo by, kdyby 24letý Kadlec proti Severnímu Irsku nehrál.

S číslem 14 na zádech a s výrazným tetování na rukou vymyslel gól ve 4. minutě. Darida vystihl arménskou rozehrávku, přiťukl míč dopředu a Kadlec už mohl střílet. Na hraně pokutového území se ale neukvapil, počkal si, až mu na levém křídle naběhne Krejčí, a poslal mu křížem milimetrov­ou přihrávku.

Rodí se nový národní tým. Je omlazený a daleko méně zkušený. „Byť se mluví o ústupu ze slávy, pořád věřím, že český tým je konkurence­schopný. Mužstvo se musí semknout a být soudržné. Když si to sedne, budou i výsledky,“věří trenér Jarolím.

Ve 34. minutě předvedl Kadlec originální fígl, když pustil Daridovu přihrávku za sebe, Krejčí mu balon vrátil a rozběhnutý Kadlec se trefil levačkou.

Arméni brzy ztratili kapitána Mchitarjan­a, exkluzivní­ho hráče za 1,2 miliardy, a byli čím dám mátožnější.

A domácí? Kdo z nich kromě Kadlece ještě zaujal? Určitě Krejčí na levém křídle, vysokou kvalitu si udržel Darida, druhý brankář Koubek chytil jednu nebezpečno­u střelu. A třeba plzeňský Kopic, který v 87. minutě napřáhl z 25 metrů a trefil se parádně o tyč.

3:0 s Arménií, to je ideální start pro Karla Jarolíma a jeho fotbalovou družinu. Hvězdou dne byl Václav Kadlec. Česko Arménie 3 0

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia