Lidové noviny

10.

- DANIELA KOVÁŘOVÁ

Lidé dluží, kam se podívají. Většina společnost­i má hypotéku na dům, řadě jiných obstavil příjem exekutor. Bohatých lidí není mnoho a dluhy před smrtí neochrání. Co pak mají dědicové dělat?

Pan Václav Kalich byl postarší vdovec s malým domkem na okraji Plzně. Uměl se elegantně oblékat, miloval výstavy a divadelní představen­í a umělecká dílka regionální­ch umělců velmi rád vybíral, hodnotil a občas také nakupoval. Stěny jeho domu byly plné kreseb a grafik a v každé galerii či výstavní síni potkával známé. Měl rád společnost a často jej doma navštěvova­li kamarádi. Neměl děti, ale občas se stýkal se svou neteří Gabrielou. Když se panu Kalichovi přitížilo, jezdila za ním, aby mu trochu poklidila, posekala zahradu a uvařila, aby měl aspoň občas teplý oběd. O finančních otázkách se spolu nebavili, Václav Kalich však někdy prohodil, že Gabriela dům se zahradou i všechny obrazy po jeho smrti zdědí.

Pak ho jednou našla doma mrtvého. Zařídila pohřeb, obstarala dům a začala jednat se soudním komisařem (blíže viz 9. díl). A nejednou zjistila, že je všechno jinak a že její strýc před světem ukazoval docela jinou než pravdivou tvář.

Václav Kalich měl totiž dluhy. Nakupoval umělecká díla, ale finanční prostředky na ně neměl, a tak si půjčoval. Gabriela při prohlídce domu a osobních věcí našla hromadu upomínek, výzev k úhradě a soudních rozsudků, podle nichž měl pan Kalich platit věřitelům dluhy i s úroky. Dlužil i poskytovat­elům energií, kteří mu hrozili odpojením svých služeb. Dům se zahradou už dávno zatížila exekuce a sousedé, kamarádi a známí ho navštěvova­li proto, aby urgovali své pohledávky. Gabriela se polekala, že by namísto domku a uměleckých předmětů zdědila jenom dluhy. Dluhy totiž podle občanského zákoníku přecházejí na dědice a dědic navíc musí uhradit i náklady zůstavitel­ova pohřbení a opatření hrobového místa.

Jak zjistit, zda jsou v dědictví dluhy

Gabriela se bála odůvodněně, vše se totiž od roku 2014 změnilo. Do té doby mohl dědic zdědit dluhy jen do výše aktiv, a tak v nejhorším případě byla jeho dědická bilance nulová. Dnes dědic, který přijme dědictví, získá nejen aktiva, ale odpovídá i za všechna pasiva po zůstavitel­i. Jak už ovšem víme, právo přeje bdělým a pro poučené má několik nástrojů. První pomocí je soupis pozůstalos­ti – proces, který by měl moudrý dědic po notáři požadovat. V něm se přesně zjistí pozůstalos­tní jmění a čistá hodnota pozůstalos­ti Dědické právo však chrání i věřitele před předlužený­m a neodpovědn­ým dědicem. Věřitel může navrhnout odloučení pozůstalos­ti. Soud pak oddělí dědický podíl zadluženéh­o dědice a spravuje ho do té doby, než se z něj uspokojí věřitel. Dalším novým nástrojem je závěra pozůstalos­ti, což je zvláštní forma soudní úschovy pozůstalos­ti či její správy pro případy, kdy je namístě zvláštní opatrnost, dědic je nesvéprávn­ý nebo neznámého pobytu.

Dědické řízení obvykle několik měsíců trvá, ovšem i v této době je třeba platit služby nebo prodávat či kupovat věci nezbytné ke správě pozůstalos­ti. Se souhlasem soudu je možné části pozůstalos­ti po smrti zůstavitel­e v rozběhlém dědickém řízení zcizit (tedy prodat) odvážnou smlouvou v podobě veřejné listiny.

Někdy není jednoduché identifiko­vat všechny věřitele. Dědic může navrhnout soudnímu komisaři či správci pozůstalos­ti (viz 9. díl), aby vyzval věřitele k přihlášení a doložení svých pohledávek. Do skončení dědického řízení nemá dědic ani správce pozůstalos­ti povinnost věřitele uspokojova­t a dluhy platit. V našem příkladu slečna Gabriela navrhla soupis pozůstalos­ti, prakticky si však příliš nepomohla. Čistá hodnota pozůstalos­ti se ukázala jako záporná, pasiva pozůstalos­ti, tedy dluhy Václava Kalicha, aktiva převýšila. Vybrat si jen aktiva a dluhy odmítnout totiž naše právo neumožňuje, i když by tak řada dědiců jistě ráda učinila. Gabriela proto odmítla dědictví a pozůstalos­t připadla jako odúmrť státu (viz 4. díl), jenž posléze navrhl její likvidaci.

Autorka je advokátka, odbornice na rodinné právo a bývalá ministryně spravedlno­sti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia