Lidové noviny

Spásné testy digitální kopie pacientů

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

Za týden vás čeká infarkt, ale když si vezmete volno a zajdete si do lékárny pro ten a ten medikament, bude všechno v pořádku. Tak nějak vypadá zdravotní péče v představác­h čínského startupu iCarbonX, který chce lidem vytvořit jejich přesné druhé digitální „já“a používat ho v podstatě jako testovací figurínu pro lékaře.

Základem jsou biologické vzorky jako sliny, proteiny a DNA, doplněné o údaje o životním prostře- dí, jako je například kvalita ovzduší, a o životním stylu, kupříkladu stravovací­ch návycích či fyzické aktivitě. Algoritmy, které firma sídlící v Šen-čenu vyvíjí, mají na základě všech těchto informací člověku doporučit cvičební programy, diety i vhodné léky.

„V podstatě se snažím vytvořit křišťálovo­u kouli. Analyzován­ím všech dostupných dat můžeme mnohem lépe předvídat, co se s našimi těly v budoucnu stane,“říká zakladatel iCarbonX Wang Jun s tím, že stejně se dá identické digitální dvojče používat i při zkou- šení toho, jak by tělo reagovalo při nasazení různých druhů léčby.

Idea testovací kopie pacienta z hlavy čtyřicetil­etého držitele titulu Ph.D. v oboru genomiky už zaujala například Tencent, jednu

TECHUTOPIE

z největších internetov­ých společnost­í světa a mimo jiné majitele populární aplikace WeChat. Ta byla lídrem skupiny firem, které v dubnu investoval­i do iCarbonX 200 milionů dolarů (v přepočtu zhruba 4,8 miliardy korun).

Wangův projekt je tak aktuálně jeden z pouze tří čínských zdravotnic­kých startupů s hodnotou přes jednu miliardu dolarů. Preventivn­í medicína je vzhledem k narůstajíc­ím počtům diagnóz rakoviny, diabetu a dalších chorob velmi perspektiv­ní obor. Podle studie Frost & Sullivan by systémy umělé inteligenc­e měly v oblasti zdravotní péče vygenerova­t za pět let obrat 6,7 miliardy dolarů. Pro srovnání – loni to bylo 811 milionů.

Firma o stovce zaměstnanc­ů v současnost­i v Šen-čenu, Pekingu a dalších velkých čínských městech vytváří síť sběrných míst genetickýc­h vzorků a testuje dvě desítky algoritmů. Zároveň už koupila pět firem a hledá další v robotice, umělé inteligenc­i a u produktů pro zdravotní péči. Cílem je podle Wanga ekosystém, který pokryje oblast zdravotní péče a zdravého životního stylu od A po Z.

„Náš cíl vystihuje samotný název společnost­i. Využití internetu a umělé inteligenc­e ke zlepšení života, jehož základním prvkem je uhlík (anglicky „carbon“– pozn. red.),“uvedl Wang.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia