Lidové noviny

Zasloužila by si státní pohřeb

- ELIŠKA NOVÁ MICHAELA KABÁTOVÁ

Stát hledá způsob, jak uctít zesnulou gymnastku. Praha postaví halu s jejím jménem

PRAHA Byla naší nejúspěšně­jší sportovkyn­í. A vzorem. V roce 1968 se gymnastka

postavila proti okupaci vojsky Varšavské smlouvy. I proto premiér Bohuslav Sobotka a ministryně školství Kateřina Valachová (oba ČSSD) navrhují, že by měla mít pohřeb se státními poctami.

Jak Česko nakonec uctí sedminásob­nou olympijsko­u vítězku, bude jasné dnes. „K rozloučení s paní Čáslavskou proběhne jednání Úřadu vlády, ministerst­va

ská Věra Čáslav-

školství a Českého olympijské­ho výboru. Jsou různé varianty, ale čekáme také na odsouhlase­ní její rodiny,“řekla mluvčí ministerst­va Klára Bílá. Ještě včera večer měl s rodinou jednat předseda výboru Jiří Kejval. Mluví se však o tom, že by rozloučení mohlo být v Národním divadle.

Oslovené osobnosti si myslí, že Čáslavská by si státní pohřeb zasloužila. „Měla by ho mít, ale sama by jej určitě nechtěla,“míní pražský exprimátor Tomáš Hudeček. „Proslavila tuto zemi víc než všichni politici dohromady,“přidává bývalý disident John Bok.

Jméno ženy, kterou komunisté chtěli z historie Českoslove­nska vymazat, by například mohla nést nová sportovní hala v Praze. Pokračován­í a více informací k tématu na straně 2 Poznámka na straně 14

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia