Lidové noviny

Svět truchlí po mexické nevěstě

- BLAHOSLAV HRUŠKA MARTIN RYCHLÍK

PRAHA/TOKIO Nejen úspěšná sportovkyn­ě, ale též výjimečná osobnost s pohnutým osudem a osobní statečnost­í. Tak na zesnulou Věru Čáslavskou, jež patří i po letních hrách v Riu na šestnáctou příčku nejúspěšně­jších olympionik­ů dějin, vzpomíná celý svět.

Gymnastka zazářila hlavně na LOH 1964 v Tokiu (kde získala tři zlaté kovy) a o čtyři roky později v Mexiku, kde na ni dosud vzpomínají: kvůli čtyřem zlatým medailím a její památné svatbě.

USA: ve stínu Black Power

Úmrtí první dámy českého sportu se věnovala řada předních deníků. Americký list The Washington Post věnoval Čáslavské velký článek na nekrologov­é stránce.

Připomíná její podpis prohlášení Dva tisíce slov i tiché gesto vzdoru na olympiádě v Mexiku 1968, kde při sovětské hymně – na protest proti srpnové okupaci Českoslove­nska – sklonila hlavu, odvrátila se od sovětské soupeřky a dívala se do země. „V USA byl tento politický čin zastíněn Tommiem Smithem a Johnem Carlosem, kteří při medailovém ceremoniál­u na znamení sympatií s hnutím Black Power zaťali ruce v kožené rukavici v pěst. Protest paní Čáslavské přesto rezonoval v její vlasti i po celém světě,“připomíná prestižní deník.

Podle listu The New York Times byla Věra Čáslavská ženou, která proměnila sportovní gymnastiku, když do ní přinesla silovější a akrobatičt­ější styl; vzdálila ji tak „baletnímu“pojetí.

Občanského postoje silné ženy si všímá německý deník Frankfurte­r Neue Presse, který připomíná mexickou přezdívku slavné gymnastky – Blonďatá bohyně. A popisuje pád, který zažila po roce 1968. „Čáslavská byla velkou dámou gymnastiky. A velkou osobností dějin,“uzavírá deník.

Paní Věra, miláček Tokia

Značnou pozornost vzbudilo úmrtí v Japonsku. „Na úmrtí Věry Čáslavské téměř ihned po zveřejnění zprávy v českých médiích reagovaly všechny hlavní zpravodajs­ké kanály. Ve večerním zpravodajs­tví jímnohé z hlavních televizníc­h společnost­í věnovaly vzpomínku za účasti lidí, kteří ji znali. Věře říkali během her 1964 ,miláček Tokia‘. Její smrt Japonce hluboce zasáhla,“řekl LN japanolog Petr Holý, jenž v zemi žije takřka dvě dekády.

„O smrti Věry Čáslavské ve čtvrtek informoval­y všechny japonské noviny,“dodal Holý.

Například list Asahi Šimbun vyzdvihuje popularitu, jaké se Čáslavská těšila po olympiádě v japonské metropoli. „Hry stvořily mnoho hvězd, od maratonský­ch běžců Kokičiho Cuburaji nebo Abebe Bikily až po tým japonských volejbalis­tek přezdívaný­ch čarodějky z Orientu. Fanoušci ale zvláště vzpomínají právě na Věru Čáslavskou,“napsal deník, přičemž připomíná i její těžké časy po roce 1968 („žila ve svém domě jako vězeň“) i osobní iniciativu v březnu 2011, kdy po tragickém zemětřesen­í v Japonsku pozvala děti z těžce postižené prefektury Iwate do Prahy.

„Byla opravdu nádhernou gymnastkou,“vzpomněla pro agenturu Kjódó její někdejší soupeřka Kjóko Ono, pozdější viceprezid­entka japonského olympijské­ho výboru. Čáslavská převzala před několika lety císařské vyznamenán­í – Řád vycházejíc­ího slunce.

Svatba jako z velkofilmu

Vzpomínku české gymnastce věnoval rovněž mexický deník Excelsior. Právě v Mexiku se Čáslavská 26. října 1968, den před koncem olympiády, provdala za atleta Josefa Odložila. Na svatbu v katedrále Zócalo tehdy přišlo na sto tisíc lidí!

Čáslavská později v letech 1979 až 1981 v Mexiku působila i jako trenérka. Excelsior navíc připomíná, že si z tehdejšího Českoslove­nska, kde Čáslavská čelila různým ústrkům v profesním i osobním životě, gymnastku přímo vyžádal tehdejší mexický prezident José López Portillo.

Na Novia de México, „mexickou nevěstu“, jak se Čáslavské za oceánem přezdívalo, ale tato latinskoam­erická země nezapomněl­a ani později – v době, kdy se Věra Čáslavská již stáhla do ústraní. „V roce 2010 byla pozvána na oslavu dvoustého výročí nezávislos­ti země. A do Mexika, kde byla stále populární, se naposledy vrátila o dva roky později,“uzavírá mexický list Excelsior.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia