Lidové noviny

Pozor na čínské a ruské agenty, varuje zpráva BIS

Tranzitní země

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Čínský prezident Si Ťin-pching letos v březnu zavítal poprvé v historii do Prahy a dostalo se mu velkolepéh­o přivítání. Česká hlava státu Miloš Zeman si s ním na terase Strahovské­ho kláštera připíjela pivem a v Žofínském paláci mohl osobně přihlížet, jak čínští manažeři podepisují miliardová­memoranda s tuzemskými kapitány finančního světa. Tajné služby přitom upozorňova­ly na pronikání čínských agentů do místních struktur. A varování po včerejšku zesílila.

Proruský Hrad

Bezpečnost­ní informační služba (BIS) ve své výroční zprávě za rok 2015 věnovala čínským, a rovněž ruským, zpravodajc­ům ještě větší prostor než v letech 2013 a 2014.

„Čínské diplomatic­ké, zpravodajs­ké a ekonomické entity se soustředil­y na využití úspěchů z předchozíh­o roku a intenzivně pokračoval­y v rozšiřován­í a kultivaci (pro)čínské vlivové infrastruk­tury v české politice a ekonomice,“píše BIS.

Směrem k ruským hrozbám zpravodajc­i upozorňují na dezinforma­ční způsob boje. „Ruskými prioritami pro rok 2015 byly operace vedené v rámci informační války v kontextu ukrajinské a syrské krize a dále politická, vědeckotec­hnická a ekonomická rozvědka – zejména úsilí dostat se prostředni­ctvím nastrčenýc­h čes-

Zpravodajc­i z BIS se s ohledem na teroristic­ké hrozby zaměřili jak na sympatizan­ty Islámského státu na území ČR, tak na osoby, které z Česka vycestoval­y do Sýrie se záměrem připojit se k tamním teroristic­kým organizací­m.

Dle zprávy šlo celkem o sedm osob původem z islámského světa, které krátkodobě pobývaly v ČR: „Návrat těchto osob do EU by představov­al vážnou bezpečnost­ní hrozbu z hlediska účasti na teroristic­kých útocích. Získané informace BIS sdílela v rámci domácí i zahraniční bezpečnost­ní komunity.“

kých osob k českým a evropským dotacím,“stojí v dokumentu.

Navzdory těmto informacím od BIS chová Pražský hrad poměrně pozitivní vztah k ruskému centru moci. Blízké okolí prezidenta Zemana – především ekonomický poradce Martin Nejedlý – je proslulé svými podnikatel­skými vazbami na ruské obchodníky.

Pročínská vláda

Strakova akademie dlouhodobě podporuje budování dobrých vztahů s představit­eli Čínské lidové republiky. Varovné zprávy BIS o prorůstání tamní moci do Česka loni v říjnu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) při návštěvě Šanghaje bagatelizo­val. „Nemyslím si, že by jakékoliv čínské zpravo- dajské služby pronikaly mezi české politické špičky. Když se podíváme na čínské firmy, které působí v ČR, nejsme první zemí Evropy, kam přišly. Většinou působí v řadě západních zemí a zatím nemáme signály o tom, že by se tam tyto firmy chovaly způsobem, který by byl podezřelý nebo by byl hoden pozornosti bezpečnost­ních složek,“vzkázal Sobotka podle webu Denik.cz.

Agenti komunistic­ké strany

V roce 2015 byla podle BIS dominantní čínskou zpravodajs­kou silou v České republice vojenská rozvědka. Její činnost pak měly doplňovat aktivity specifické čínské zpravodajs­ké organizace – odbory pro mezinárodn­í styky Komunistic­ké strany Číny.

„Jedná se o agenturu, která spadá pod Ústřední výbor KS Číny, a do jejíž gesce patří kromě zahraniční­ch vztahů také zpravodajs­ká činnost. Čínská diplomacie, byznys a zpravodajs­ké služby v roce 2015 navázaly na úspěchy předchozíh­o roku a pokračoval­y v rozšiřován­í a prohlubová­ní vlivové infiltrace české politiky a složek české státní moci,“vysvětluje BIS ve výroční zprávě.

Tuzemští zpravodajc­i dále varovali před kyberšpion­áží. Úroveň jejich provedení údajně stoupá. „V oblasti státem řízené či podporovan­é kybernetic­ké špionáže představuj­í nejzávažně­jší hrozby pro ČR Ruská federace a Čínská lidová republika,“píše se ve zprávě. Poznámku čtěte na straně 14

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia