Lidové noviny

Zlomíš mu nohu, oplatí ti. IS mění fotbalová pravidla

- JAKUB FAJNOR

DAMAŠEK/PRAHA Islámský stát (IS) v jedné ze svých syrských bašt Dajr az-Zaur postavil mimo zákon fotbalové rozhodčí, kteří se řídili pravidly světové fotbalové organizace FIFA. Takové jednání je podle nich v rozporu s Alláhovými příkazy.

Organizace Syrských pozorovate­lů lidských práv (SOHR) sídlící ve Velké Británii uvedla, že velitelé takzvaného Islámského státu také sepsali seznam pravidel, podle nichž například za zlomení nohy protihráče hrozí stejné zranění tomu, kdo jej způsobil.

Podle SOHR, které dlouhodobě monitoruje poměry na území obsazeném islamisty, prohlásili představit­elé IS pravidla FIFA v celém guvernorát­u Dajr az-Zaur za nelegitimn­í.

Teroristům podle všeho na fotbalovýc­h rozhodčích nevadí to, že dohlíží na chod utkání, ale samotný fakt, že v rámci něj rozhodují. „Nerozhoduj­í na základě toho, co zjevil Alláh, a porušují tak Alláhovu vůli a posvátnou knihu Sunna,“citoval britský list The Independen­t na svém webu zdroje organizace SOHR.

Militanti také ve fotbalovém prostředí zavedli systém příkazů „qisa“. Vychází z práva šaría a jeho odvetného systému. Muslimové mohou žádat od toho, kdo jim učinil příkoří, kompenzaci, případně aby jej postihlo to stejné.

Oko za oko, faul za faul

V praxi se tak jedná o pravidlo „oko za oko“. Pokud se hráč zraní, viníka zranění čeká stejný trest nebo povinnost zraněného odškodnit jiným způsobem. V případě, že protihráči vymkne kotník, může být ke stejnému zranění odsouzen sám.

O zákazu sudích rozhodly soudy ustanovené představit­eli IS, jež se striktně řídí právem šaría. Stalo se tak těsně předtím, než na území kolem města Dajr az-Zaur začne i přes nechuť Islámského státu k fotbalu ligová sezona. „Máme štěstí, že fotbalová utkání neorganizu­jeme pod hlavičkou FIFA. Islámský stát by v takovém případě zakázal nejen rozhodčí, ale i samotný sport jako takový,“uvedl pro organizaci SOHR anonymně jeden z místních fotbalistů.

Zákaz rozhodován­í fotbalu podle pravidel světové fotbalové asociace je například po zákazu kouření, satelitníc­h antén, tance, sledování zahraniční­ch televizí a soukromého přístupu k internetu posledním z řady radikálníc­h opatření, kterými islamisté na svém území ovlivňují život obyvatel.

Jeho porušení tak stejně jako u jiných zákazů může vést k různým formám trestu od bičování přes zastřelení a upálení až po uříznutí hlavy. Fotbal už dříve vedl k několika incidentům mezi militanty z IS a obyvateli jím ovládaného území.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia