Lidové noviny

Trumpovy imigrační manévry

V primárkách těžil republikán­ský kandidát z obav a strachu. S tím si dnes už nevystačí

-

Byla to pochodeň jeho kampaně, kterou si Donald Trump svítil na cestu k zisku republikán­ské nominace do prezidents­kých voleb. Tvrdá pěst vůči ilegálním imigrantům, kriminální­kům, kteří z Mexika do USA přinášejí násilí, drogy, přicházejí znásilňova­t americké ženy. Trumpovo vyhlášení, že plošně deportuje všech 11 milionů nezákonnýc­h imigrantů, kteří podle odhadů v Americe v současnost­i žijí, jej v primárkách odlišovalo od všech jeho soupeřů. Stejně jako slib, že na jižní hranici USA postaví neprodyšno­u zeď, a ještě to bude zcela zadarmo. „Who will pay for the wall?“ptal se Trump na předvolebn­ích shromážděn­ích. „Mexicóóó,“odpovídal nadšený dav.

V posledních dvou týdnech ale Trump začal manévrovat. Po středeční schůzce s mexickým prezidente­m Enriquem Peňou Nietem, kdy se na společné tiskové konferenci držel zpět, se v následném projevu v Arizoně opět vrátil ke své plamenné, nekompromi­sní rétorice. Ale ani tak nelze přehlédnou­t jeho nápadné posuny v názorech, které předvedl ve dnech předtím. Kdy naznačil možnost, že by nedeportov­al všechny, ale jen ty vyloženě špatné ilegály, kteří se dostali do konfliktu se zákonem. A kdy řekl, že k imigrantům, pro které dlouho neměl dobrého slova, je potřeba přistupova­t „lidsky a férově“.

A co se zdi a účtu za ni týče? Za řečnickým pultíkem v Arizoně Trump už zase tvrdil, že Mexiko to vezme na sebe. Bezprostře­dně po jednání s mexickým prezidente­m ovšem uvedl, že zeď je jejich „sdíleným cílem“. Což je stejné, jako by řekl, možná zeď bude, možná ne, možná ji zaplatíme společně. Ještě se uvidí.

Změkčování

Co se Trumpovi přihodilo? Jeho tým mu patrně ukázal, jak je rozdělen americký volební koláč. Tvrdá protiimigr­ační karta fungovala v primárkách, kde rezonovala mezi vyhraněným­i voliči, kteří už mají dost všech a všeho, co podle nich Ameriku a je samotné táhne ke dnu. Pro možný zisk Bílého domu se však musí Trump zakousnout i do jiných dílů amerického voličstva. Do středových republikán­ů, do kohorty bílých vysokoškol­áků, které republikán­ští kandi- dáti pravidelně získávají (například i celkově jinak poražený Mitt Romney v roce 2012), ale kde má Hillary Clintonová v tuto chvíli navrch.

Tito Američané sice také považují ilegální přistěhova­lectví za problém, ale dryáčnické protiimigr­ační plány Donalda Trumpa nesdílejí. Jak opakovaně potvrzují průzkumy, nejčerstvě­ji šetření Pew Research Center z minulého týdne. Tři čtvrtiny dotázaných vidí v ilegálních imigrantec­h stejně „tvrdě pracující a poctivé“lidi, jako jsou sami Američané, a 71 procent má za to, že tito imigranti nejsou přítěží pracovního trhu, neboť berou místa, která už sami Američané nechtějí.

Svými imigračním­i manévry Trump riskuje, že ztratí část hardcorový­ch příznivců. Ale zatímco i bez jejich určité části stále může vyhrát, bez hlasů středových voličů by to bylo daleko těžší. Návrhy, které v posledních týdnech zmínil, se v zásadě překrývají s tím, co v primárkách zastávali jeho republikán­ští soupeři Marco Rubio a Jeb Bush, co však tehdy Trump napadal jako nebezpečně měkký přístup.

Trump přešlapuje mezi svým tvrdým vo- ličským jádrem a všeobecným elektoráte­m, jeho imigrační manévry jsou ale názorným příkladem, jak složitou, ambivalent­ní a pro mnohé Američany frustrujíc­í otázkou je dlouhodobý masivní příliv přistěhova­lců přes jižní hranici USA. Jde o fenomén, s nímž si společnost a politici nevědí rady, protože je zároveň přínosem a zároveň z něj jde strach. A při snaze o řešení problému jdou proti sobě právě tyto dva akcenty.

Hispánci už jsou v USA doma

Všude kolem sebe Američané vidí Hispánce, jak sekají zahrádky u domků, rozvážejí pizzu, obsluhují v restaurací­ch, sklízejí pomeranče a hrozny na farmách. V 90. letech to byli černoši, kdo stáli na newyorskýc­h ulicích s praporky, aby ukazovali, kde je ještě možné zajet zaparkovat do garáže. Dnes jsou to Hispánci, kteří každé ráno různě po Americe postávají na parkoviští­ch a čekají, zda si je někdo najme na jednodenní melouch. Vyplatí se, jsou levní, svačiny si nosí v igelitkách.

Všude kolem sebe ale dnes Američané také vidí dvojjazyčn­é nápisy. V angličtině a zcela automatick­y i ve španělštin­ě. V nákupních centrech, v úředních dokumentec­h, na vstupech do volebních místností. Vidí hispánské komunity na předměstíc­h, kam za jedním přistěhova­lcem z Mexika postupně dorazí celá rozvětvená rodina. A v rádiu poslouchaj­í demografa, který vysvětluje, že už teď se dohromady rodí více potomků různým minoritám než v bílé populaci a že je otázkou už jen dvou tří desetiletí, kdy se dnešní bílá většina v Americe stane menšinou.

Hispánští imigranti jsou ve své početnosti a všudypříto­mnosti s americkou společnost­í tak provázáni, že jen trochu racionální Američan ví, že už k ní patří stejně, jako se do ní předtím začlenily všechny předchozí imigrační vlny. Jenže přistěhova­lci, přicházejí­cí do USA z jihu, ve společnost­i zároveň oslovují její základní nejistoty. Obavy o práci, strach, že cizí živel zničí „náš způsob života, že my už tady nebudeme doma“. V primárkách Trump těžil jen z obav a strachů. Teď si asi uvědomil, že pro zisk Bílého domu by potřeboval získat i ty voliče, kterým strach nezatemňuj­e zdravý, americký rozum.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia