Lidové noviny

Slabá EU a silné Německo

-

Co udělá Angela Merkelová? Jaké jsou její plány do budoucnost­i? Změní svůj tvrdohlavý postoj k migrační krizi, nebo bude i další roky opakovat „wir schaffen das“? Povede Evropskou unii směrem k superfeder­aci (Spojené státy evropské), kterou prosazují ekonomicky silné státy centra, nebo k volnějšímu svazku suverénníc­h národních států, který si přejí provincie na periferii? Jak bude vypadat evropská spolupráce s USA a Tureckem? Na tyto otázky bychom od nejmocnějš­ího politika současné Evropy rádi slyšeli odpovědi už za dva týdny na summitu EU v Bratislavě. Realita je však taková, že Merkelová, kterou příští rok čekají osudové volby (zatím se nevyjádřil­a jasně, zda bude chtít místo kancléřky obhajovat), je kvůli své migrační politice oslabena nejen doma, ale i ve většině států Unie, takže jasnou strategii uslyšíme až mnohem později.

Škoda. Evropská unie by ji rychle potřeboval­a, nejlépe takovou, kterou neprosazuj­e úzká skupina byznysmenů a politiků. Jistá šance na to je, protože když se díváme na čerstvé průzkumy v Německu, vidíme, že migrační politiku Merkelové plně podporuje už jen zhruba šest procent respondent­ů. Není to loňských 60 procent, ale ani 16. Zhruba čtvrtina dotázaných koncepci kancléřky schvaluje, takže dohromady má podporu asi třetiny lidí. To je málo. Podporu navíc ztrácí i vládní sociální demokracie, koaliční partner CDU. Obě strany čekají na výsledky letošních voleb ve dvou regionech (jedním z nich je Berlín), pak se uvidí.

Karty silně zamotává brexit, francouzsk­é volby, posílení prezidenta Erdogana a boj o Bílý dům. Politiku Evropské unie doposud určovaly tři důležité státy – Německo, Francie a Velká Británie. Po brexitu se třetím hráčem stává země, která je ale v současné době mimořádně slabá – Itálie. Po této změně rozhodujíc­í figurou v EU stále zůstává Německo, ale jeho role se stala mnohem větší, protože Itálie není (a nikdy nebude) s Velkou Británií ve stejné váhové kategorii. A i kdyby příští rok francouzsk­é prezidents­ké volby vyhrál Nicolas Sarkozy, idylická éra Merkozy, kdy tento tandem rozhodoval o všem důležitém v Evropě, už podruhé – zejména kvůli názorům Sarkozyho na migrační krizi – nenastane. (Stejně jako se nebude opakovat ani duo Merklande.)

S tak výrazným posilněním Erdogana nikdo nepočítal. Rozsáhlé zatýkání a čistky, ale i nedávná návštěva amerického viceprezid­enta Bidena v Ankaře ukazuje, že jak USA, tak i EU, která od Turecka čeká zastavení migrantů, musí reálnou sílu Erdogana respektova­t. Bohužel asi za každou cenu.

O síle Evropské unie hodně vypovídá krach jednání o volném obchodu s USA (známý pod zkratkou TTIP), o němž tento týden informoval německý vicekanclé­ř a ministr hospodářst­ví Sigmar Gabriel. A dodal to důležité, že neexistuje jediný bod, na kterém by se strany dokázaly dohodnout. Takže nejde o to, že například z deseti otázek jsou čtyři vyřešeny a šest ne. Jednoduše není dohoda v ničem. Evropská unie je zřejmě tak slabá, že se silnými USA není schopna vyjednat výhodnou smlouvu.

Vypadá to tak, že dokud nebudeme znát výsledek voleb (v USA, ve Francii a v Německu), Evropská unie zůstane slabá a nejednotná. Čeká nás minimálně jeden rok nejistoty.

I kdyby příští rok francouzsk­é prezidents­ké volby vyhrál Sarkozy, idylická éra Merkozy už podruhé – zejména kvůli názorům Sarkozyho na migrační krizi – nenastane

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia