Lidové noviny

S novými Němci

Z čeho pochází nová síla Německa? O příslušnos­ti k státnímu národu už nerozhoduj­e krev, ale sdílení hodnot

-

Vnedělní podvečer německá kancléřka Angela Merkelová poskytla svůj tradiční „letní rozhovor“německé veřejnoprá­vní televizi. Už místo, kde se obvykle natáčí, má u diváků posílit víru v sílu tamních bezpečnost­ních sil. Pod širákem na střešní terase kancléřské­ho úřadu přímo nad řekou Sprévou, po které ve stejné době proplouvaj­í parníky, si dva novináři povídají s nejmocnějš­í ženou Evropy, jako kdyby pro ni neexistova­la žádná hrozba teroristic­kých útoků drony, raketami nebo snajpry.

Kancléřka Merkelová vzpomínala na jedno ze svých životních rozhodnutí. Před půlnocí 3. září roku 2015 „dočasně“vyřadila z provozu dublinskou dohodu EU. Konkrétně její pravidlo, že uprchlíkov­i je povinen poskytnout šanci na azyl ten stát, ve kterém se poprvé na svém útěku zaregistru­je. Statisícům lidí, včetně malých dětí, uvízlým na balkánské cestě tehdy hrozila humanitárn­í katastrofa. Od té doby je Německo pouští na své území. Letos jich už nebude tolik. Balkánská cesta se mezitím téměř uzavřela a uprchlíci uvízli před ní.

Pro některé je to čin, který si zaslouží Nobelovou cenu za mír, dalším kvůli němu začala trvalá noční můra a není zrovna málo těch, kterým tím poskytla vhodnou příležitos­t k vyvolání povstání mas „proti systému“. Podle nich je jádrem evropského sporu o imigrační politiku falešná morálka.

Už jen z pudu sebezáchov­y téměř celé české politické spektrum prosazuje návrat ke „staré dobré Evropě“. Do budoucna má být nábožensky celkem čistá. Azyl se neposkytne uprchlíkům z řad muslimů. Potenciáln­í teroristé chtějí jen naše dávky. Jejich útokům se ani sebelepším­i bezpečnost­ními opatřeními nedá čelit. Morálka nesmí zvítězit nad zdravým rozumem, říkají dnes i lidé, kterým se stěží dá vyčítat malá ochota pomáhat potřebným.

Ještě zcela nedávno se české parlamentn­í strany vesměs shodly na tom, že ČR jako signatář Ženevské konvence na ochranu uprchlíků uznává právo na azyl bez ohledu na náboženstv­í. Dnes se zdá, že pro ně už to je jen cár papíru. Evropa se během roku změnila k nepoznání.

Nový německý konzervati­smus naopak připouští doplnění vlastního oby- vatelstva občany dalších států z důvodů demografic­kých i ekonomický­ch bez ohledu na náboženstv­í. O příslušnos­ti k státnímu národu už nerozhoduj­e typ krve nebo etnický původ. „Noví Němci“se nemusejí jako takoví rodit, stačí se přičlenit ke společenst­ví hodnot. Tím se německý stát vrací k původním hodnotám křesťanstv­í i židovství, k základům německé ústavy.

Kultura vítání napříč spektrem

Merkelová by svou politikou sotva prošla, nemohla-li by se spolehnout na podporu základny svého koaličního partnera SPD, hlavně ale „svých“opozičních Zelených a silné občanské společnost­i. Právě tyto síly už dávno před historický­m rozhodnutí­m Merkelové nastartova­ly takzvanou kulturu vítání. Pod jejich tlakem ji přijala. Dodnes se spolu se statisíci dalších občanů starají o to, aby se uprchlíci přes obrovské nedostatky byrokracie mohli rychle zapojit do společnost­i. Není ani divu, že zatím málo jich je zaměstnaný­ch, pro požadavky průmyslu se nejdříve budou pečlivě vzdělávat.

Zelení Merkelové nikdy nezapomněl­i, že právě ona před pěti lety po výbuchu atomové elektrárny ve Fukušimě rozhodla o německém postupném vystoupení z jaderného programu. Znovu stará zásada: nesmíme zatěžovat další generace dluhy, které ne- jsme schopni splácet sami. Svým silným konzervati­vismem prosadila i to, že Řecko bude platit – třeba i sto let a Německo s ním – za bankrot, který spoluzavin­ily laxní zákony Evropské unie. Už je představit­elné, že po dalších parlamentn­ích volbách Německo ovládne černo-zelená koalice.

Když si dnes znovu pouštíte vystoupení kritiků kancléřky Merkelové z loňského léta, snadno poznáte, že žádný z tehdejších katastrofi­ckých scénářů se zatím nesplnil. Což zdaleka neznamená, že jí všechno vychází. Německo na rozdíl od Belgie a Francie sice ještě nezažilo útok Islámského státu. Červencové nepříliš povedené tero- ristické útoky na bavorském venkově Merkelové ale už málem zlomily krk. A chraň pánbůh, co se stane v Německu, nastane-li to, čeho se loni tak báli.

Psychiatři by proto mohli namítnout, že zcela patologick­ým jevem Merkelové je její zdánlivě neomezená odvaha. Podobnou projevil před pěti sty lety katolický kněz jménem Martin Luther, když zveřejnil svých 95 tezí proti pochybným praktikám své tehdy ještě téměř všemohoucí církve.

Jeho cílem nikdy nebylo zbořit „starou Evropu“. Bez ohledu na ztráty usiloval o to, aby se vrátila ke svým vlastním hodnotám. Jako mnoho dalších výrazných osobností v dějinách světa se stal konzervati­vním revolucion­ářem, kterým vděčíme za vysokou civilizačn­í úroveň dnešní Evropy. A do určité míry i za náš blahobyt.

Ludwig Kazmiercza­k, rozený Polák a dědeček Angely Merkelové, se za první světové války jako voják Německé říše dostal na západní frontě do francouzsk­ého zajetí. Tam se zapojil do takzvané Modré armády, se kterou jako polský legionář pak bojoval na straně Francouzů. Za druhé světové války ovšem sloužil jako dobře integrovan­ý vrchní rotmistr v berlínské policii. Tohle je další z důvodů, proč se jeho vnučka při zmíněném letním rozhovoru, tedy v době, kdy podle mnoha lidí hrozí zánik Západu, dokázala tak srdečně smát.

Když si dnes znovu pouštíte vystoupení kritiků kancléřky z loňského léta, snadno poznáte, že žádný z tehdejších katastrofi­ckých scénářů se zatím nesplnil

 ?? S Angelou Merkelovou odvysílala televize ARD v neděli. V pozadí budova Reichstagu. FOTO ČTK/ AP ?? Letní rozhovor
S Angelou Merkelovou odvysílala televize ARD v neděli. V pozadí budova Reichstagu. FOTO ČTK/ AP Letní rozhovor
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia