Lidové noviny

Státní kasa přetéká. Stát méně investuje

-

PRAHA Přebytek státního rozpočtu stoupl ke konci srpna na 81,2 miliardy korun z červencový­ch 75,6 miliardy. Jde o nejlepší srpnový výsledek od vzniku České republiky, pochlubilo se včera ministerst­vo financí.

Za výsledkem rozpočtu stojí podle úřadu růst daňových příjmů. Ovšem podle analytiků jsou za lepším hospodařen­ím z významné části nižší veřejné investice. Na celý rok je plánovaný schodek rozpočtu 70 miliard korun, podle ekonomů ale směřuje rozpočet na konci roku k vyrovnaném­u hospodařen­í.

„Ve světle dnešních čísel vidíme slušnou šanci na to, že schodek bude nakonec ještě nižší než námi předpoklád­aných 35 miliard korun a může se přiblížit i vyrovnaném­u rozpočtové­mu hospodařen­í. Šance, že letošní rozpočet bude vyrovnaný či dokonce přebytkový, rozhodně není malá,“uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Celkové příjmy rozpočtu stouply meziročně o 43 miliard na 859,3 miliardy korun a celkové výdaje klesly o 19,2 miliardy na 778,1 miliardy korun. Celkové daňové příjmy bez sociálního zabezpečen­í stouply meziročně o 25,1 miliardy na 403,5 miliardy korun.

„Vzhledem k pozvolnějš­ímu růstu ekonomiky už nemůže být pochyb, že za rostoucím výběrem všech daní stojí na prvním místě lépe fungující finanční správa,“uvedlminis­tr financí (a majitel tohoto listu) Andrej Babiš (ANO).

„Je to možné, ale nikoli jisté,“reagoval na Babišova slova Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnost­i Roklen s tím, že bez delší časové řady a detailnějš­í analýzy je takové tvrzení příliš smělé.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek upozornil, že za růstem přebytku jsou dva faktory: příliv dalších peněz z Evropské unie a další výpadek investiční činnosti státu. Kapitálové výdaje jsou totiž po uplynutí dvou třetin letošního roku o 30 miliard korun nižší, než byly loni.

„Z dnešního pohledu se už nezdá úplně nerealisti­cké, že zůstane státní kasa v přebytku i na konci roku. Šlo by ovšem o nechtěný přebytek vyvolaný neschopnos­tí státní administra­tivy realizovat infrastruk­turní stavby,“uvedl Sobíšek. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia