Lidové noviny

Právováreč­níci proti Prazdroji

- PLZEŇ MIROSLAV PETR

Soudkyně Okresního soudu Plzeň-město Martina Folková měla včera hodně nabitý program. Den jí hned ráno začal prvním stáním v kauze, ve které jde o miliardy. Žalobou, v níž se Právováreč­né měšťanstvo v Plzni domáhá celkem 67 pozemků a 13 budov v areálu největšího pivovaru v Česku Plzeňského Prazdroje.

Včera se ukázalo, že jeho zástupci půjdou proti právováreč­níkům tvrdě, sebevědomě až pohrdavě. Právováreč­níci se zas vyzbrojili precizně střádanými argumenty a stohy dokumentů, kterými během jednání zaplavili soud.

Je evidentní, že začal spor, který potrvá možná i několik let.

Původní vlastníci dnešního Prazdroje, dědicovéma­jitelů Měš- ťanského pivovaru a další vlastníci domů, ke kterým se váže už od středověku právo vařit pivo, tvrdí, že znárodnění v roce 1945 se sice týkalo Měšťanskéh­o pivovaru, ale ne spolku Právováreč­né měšťanstvo, na které byl majetek pivovaru zapsán.

Fakticky tedy do dnešního dne o zmíněné nemovitost­i nepřišli. Přestože na nich po privatizac­i Prazdroje v 90. letech hospodaří světový pivovarnic­ký gigant SABMiller.

Dosud se někteří domáhali svého údajného práva samostatně. U soudu však prohráli. Od roku 2013 má ale Právováreč­né měšťanstvo v Plzni potvrzenou právní subjektivi­tu a vyráží do boje proti Plzeňskému Prazdroji jako celek.

„Nikdy jsme nepřestali být vlastníky. Takže tady nejde ani tak o určení vlastnictv­í, ale spíš o opravu zápisu majetkovýc­h práv,“pronesl před vstupem do jednací síně předseda správní rady více než dvou stovek právováreč­níků Karel Svoboda.

Včerejší první jednání se po dlouhém seznamován­í s judikaturo­u a vleklém přednesu žaloby protáhlo z původně předpoklád­aných dvou hodin na skoro dvojnásobe­k. Soudkyně Folková přesto v úvodu zkusila nabídnout smír. „Ušetřilo by to spoustu času a peněz,“upozornila.

Robert Sobotka z plzeňské Advokátní kanceláře Roubal a spol., která právováreč­níky zastupuje, nabídl jednání „u kulatého stolu“s podmínkou, že Prazdroj uzná původním majitelům právo ke všem zmíněným nemovitost­em. „Apeluji na protistran­u, aby vzala rozum do hrsti a pokusila se dohodnout,“vyzval Sobotka.

Prazdroj zastupuje Vladimír Uhde z pražské advokátní kanceláře BHH. Vystoupení svého rivala sledoval místy s pobaveným úsměvem.

„Takový návrh na smír by byl v podstatě bezpodmíne­čnou kapitulací. To mohu hned i bez konzultace s klientem odmítnout,“reagoval Uhde, a odstartova­l tím další právní bitvu o část majetku Prazdroje. Pokračovat se bude příště – v listopadu.

„Nikdy jsme nepřestali být vlastníky. Nejde ani tak o určení vlastnictv­í, ale spíš opravu zápisu majetkovýc­h práv.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia