Lidové noviny

Češky chtějí zpět do elitní desítky

- KAREL KNAP

NEW YORK / PRAHA Zpětný pohled na žebříček WTA ze srpna 2015 bere dech. Čtvrtá Petra Kvitová, šestá Lucie Šafářová, sedmá Karolína Plíšková. Letošní výsledky vyhostily tři české hvězdy z elitní desítky. Poslední grandslam roku jim nabídl šanci k vzepětí, ač se krajankám na newyorském betonu obvykle nedaří.

Kvitová s Plíškovou na US Open postoupily do třetího kola, Šafářová včera navzdory slušnému výkonu na Asheově stadionu podlehla rozjeté Rumunce Halepové 3:6, 4:6 a vypadla. Připojila se tak k Barboře Strýcové, parťačce z bronzového páru na olympiádě v Riu. Ta ztroskotal­a hned v prvním střetnutí a dál spadne ze své životní 19. pozice, na níž se ocitla v půlce srpna.

Při neúčasti Tomáše Berdycha podle očekávání záhy zmizeli Češi zmužského pavouku, a tak zbývají pouze naděje mezi dámami.

Už podruhé jede Kvitová na US Open v režimu, který by jí leckterá tenistka mohla závidět. Stejně jako před rokem jezdí z Manhattanu do areálu na Flushing Meadows jen obden na zápasy. Místo vyčerpávaj­ícího trmácení se na tréninky v dopravních zácpách přes půl New Yorku spoří energii – lehce ladí kondici a odpočívá při posezení u kávy. „Je to moje nová tradice,“řekla po středeční výhře nad Büyükakçay­ovou z Turecka. Dnes ji vyzve Ukrajinka Svitolinov­á.

Protlouká se trudnou sezonou, zápolí s nachlazení­m, přesto v letošnímiz­erii zrovna prožívá nejúspěšně­jší období. Z posledních dvanácti utkání na hrách v Riu, na oblíbené akci v New Havenu a na US Open má bilanci 10–2.

Konkurenčn­í prostředí na WTA Tour ji občas ubíjí, přesto mluví o návratu do top desítky a dokonce též o výstupu na pozici jednič- ky. Než se ovšem vydrápe blíž k vrcholu, ještě se setsakrame­ntsky nadře. Ještě hlouběji zabředla Šafářová, jež se před rokem vyšvihla na páté místo, načež se ocitla pod palbou nevlídných okolností. Nemoci, zranění, dočasný rozchod s koučem Steckleym, těsné porážky. Po zažívacích potížích v Riu nastydla cestou do Cincinnati. Na žebříčku se skrývá až pod číslem 44, takže na turnajích nebývá nasazená. Táhne jí na třicet, přesto je snad jen otázkou času, kdy znovu začne stoupat.

V největším „laufu“ze tří českých ranařek je tak 24letá Plíško- vá, nyní 11. na světě. Jako jediná z nich si hýčká slušnou šanci na účast na podzimních Masters.

Královna es na ženském okruhu vynechala olympiádu. Vymluvila se na hrozbu ochoření virem zika, pročež slýchá narážky na fobii z komárů. Nezískala medaili, nicméně hned po hrách se zaskvěla na velkém podniku v Cincinnati. Porazila tři sokyně z „desítky“– Kuzněcovov­ou, Muguruzaov­ou a Kerberovou – a získala svůj nejcennějš­í titul. „Po odhlášení z Ria jsem dostala spoustu ošklivých vzkazů,“citoval ji web WTA. „Lidi u nás to nepochopil­i. Nele- žela jsem na pláži, makala jsem. Jsem ráda, že se to vyplatilo.“

Ve čtvrtek natáhla svou vítěznou šňůru na amerických betonech na sedm partií. Paraguayku Gonzálezov­ou přemohla 6:1, 7:5. V sobotu by ráda prolomila bariéru, o niž se dosud na grandslame­ch tříštily její sny, a poprvé v kariéře se prodrala do osmifinále.

Její protivnici určil zápas Pavljučenk­ovové sMladenovi­covou, který skončil po uzávěrce. Plíšková poprvé od ledna 2011 svrhla Kvitovou z pozice domácí jedničky. Věří si. I proto by se její newyorská jízda mohla protáhnout.

Před rokem se v top desítce potkaly tři české tenistky. Teď ve špičce není ani jedna. Vrátí se?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia