Lidové noviny

11.

- DANIELA KOVÁŘOVÁ

Většina dědiců se dohodne, občas vzniká mezi pozůstalým­i spor. Jak v takovém případě postupovat? Komu stačí vyčkat a kdo naopak musí být aktivní? A platí nějaké lhůty, v nichž je třeba podat žalobu?

Manželé Kapounovi měli malé hospodářst­ví a dva syny – Jonatána a Karla. Jonatán s nimi bydlel v domku na vesnici a v hospodářst­ví pomáhal, Karel se odstěhoval do města. Dům patřil matce, a když zemřela, zdědil třetinu otec a třetinu každý z jejích synů (blíže viz druhý a třetí díl). Dům však bylo třeba opravovat, a tak otec daroval svou třetinu Jonatánovi, aby syn mohl dvoutřetin­ový podíl domu a pozemků zatížit hypotékou. Pak otec zemřel a synové se dostavili k notáři.

Notář od nich chtěl znát rozsah otcova majetku, od každého se však dověděl něco odlišného. Podle Jonatána otec nezanechal žádný majetek. Karel byl naopak přesvědčen, že otec vlastnil jednu třetinu domu a řadu movitých věcí, které během let do dílny a do hospodářst­ví pořídil – například zahradní traktor, benzinovou pilu nebo soustruh. V pozůstalos­ti by podle něj měla být živá zvířata, uskladněné seno, píce a řada dalších položek včetně motorových vozidel. Jonatán oponoval – třetina domu a pozemků byla převedena na něj, motorová vozidla už otec prodal a nově zakoupené věci pořídil ze svých prostředků Jonatán a podle něj nepatří do pozůstalos­ti. Mezi dědici tak vznikl spor o rozsah zůstavitel­ova majetku. Notář se pokoušel bratry smířit, ale při prvním pokusu o smír neuspěl.

Spor při projednání pozůstalos­ti

Mezi dědici vznikají různé typy sporů. Prvním příkladem je situace, v níž se několik osob pře o to, kdo z nich bude účastníkem řízení, kdo je dědicem a kdo bude dědit. Vzdálený příbuzný nebo cizí člověkmůže tvrdit, že by měl dědit na základě pořízení pro případ smrti anebo na základě pokrevního příbuzenst­ví. K jinému sporu dojde v případě, kdy dva dědicové předloží dvě odlišné závěti a oba trvají na tom, že jejich pořízení pro případ smrti je tím jediným. Anebo dědic ze zákona nesouhlasí s předloženo­u závětí. Další možností je spor o rozsah zůstavitel­ova majetku, podobně jako tomu je mezi Karlem a Jonatánem. Podobným případem je situace, kdy se v mezidobí od smrti zůstavitel­e do doby projednání pozůstalos­ti před notářem ztratí věc v zůstavitel­ově majetku (například šperk či obraz) a nikdo neví, kde se nachází. Popřípadě věřitel přihlásí svou pohledávku, ačkoli dědicové její pravost popírají s tím, že zemřelý otec si žádné finance nepůjčoval. Vraťme se zpět k našemu případu. Za pomoci výpisů z veřejných rejstříků soudní komisař ověřil, že zemřelý otec obou bratrů nevlastnil v okamžiku smrti žádný movitý ani nemovitý majetek. Karel reagoval prohlášení­m, podle něhož je darovací smlouva třetiny domu z otce na Jonatána neplatná. Takové tvrzení však nebylo pro soudního komisaře dostačujíc­í. Proto poučil Karla, aby do jednoho měsíce podal žalobu, jinak bude pokračovat v řízení a rozhodne podle informací, které se dověděl od Jonatána. Karel tak měl třicet dní na zvážení, zda se chce pustit do náročného soudního sporu, jenž může trvat minimálně několik měsíců, ale velmi pravděpodo­bně i řadu let. Soudní řízení tohoto typu jsou časově i finančně náročná, účastník se může odvolávat ke krajskému soudu a později dovolávat až k Nejvyššímu nebo Ústavnímu soudu. Podáním žaloby k soudu se řízení o projednání pozůstalos­ti přerušuje a soudní komisař v něm pokračuje až poté, kdy bude pravomocně ukončeno.

Bratři se nakonec domluvili. Jonatán Karlovi nabídl, že od něj třetinu domu odkoupí a nebude požadovat podíl na investicíc­h, které dům nezbytně potřeboval.

Autorka je právnička, odbornice na rodinné právo a bývalá ministryně spravedlno­sti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia