Lidové noviny

Nové šrotovné: ekoauta místo ojetin

Ministerst­va před volbami spřádají plány, jak dotacemi oživit zastaralý vozový park v Česku

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Zastaralý český vozový park by se mohl dočkat obměny. Před blížícími se volbami se objevilo několik návrhů, jak podpořit nákup ekologicky šetrných aut.

Ten zatím nejnovější předložilo ministerst­vo průmyslu a připomíná takzvané šrotovné, které mělo zachránit automobilo­vý průmysl za krize v roce 2009. Nako- nec však, na rozdíl od okolních zemí, neprošlo.

Co obsahuje plán, který v pondělí projedná vláda aměl by platit od roku 2018, ministerst­vo nechtělo před schůzí kabinetu říci.

Podobný návrh před pěti lety hovořil o příspěvku 30 tisíc korun na likvidaci starého vozu a koupi nového. Pokud by nové auto patřilo do zatím nespecifik­ované kategorie ekologicky šetrných vozidel, dotace by se zvýšila dokonce na 60 tisíc. Z loňské debaty mezi resorty průmyslu a životního prostředí pak vzešla částka 40 tisíc na vozy na plyn a několikaná­sobně více na elektromob­ily.

Zatím jen pro kraje a obce

Prakticky jisté je, že podpora by se měla vztahovat na nákup osobních i užitkových vozů do 3,5 tuny s cenovým stropem. To aby se takto nepořizova­la luxusní auta. Návrh z roku 2011 říká, že cena nového vozu by neměla překročit půl milionu, u ekologicky šetrných aut pak 700 tisíc korun. „Jakákoli podpora na obnovu vozového parku je vítána. Aby však měla reálný dopad, musí působit jako pobídka pro vlastníky vozidel, kterých je nejvíc a kteří vlastní nejstarší auta. To ale státní rozpočet neufinancu­je,“říká expert na automobilo­vý průmysl Vít Pěkný, který aktuální návrhy posuzuje ve světle nadcházejí­cích voleb.

Ani ve vládě ovšem o šrotovném nepanuje shoda. Proti je ministerst­vo životního prostředí, které má vlastní plán. V říjnu chce vypsat dotační výzvy za 150 milionů korun. Podle dřívějšího vyjádření ministra Richarda Brabce by dotace měly činit 50 tisíc u vozů na stlačený zemní plyn CNG, 100 tisíc na plug-in hybridy a 150 tisíc korun na elektromob­ily. Zatím se to ale týká jen krajů a obcí.

Plán resortu životního prostředí zaostává v tom, že zatím není určený pro fyzické osoby. Stejně jako výzvy ministerst­va průmyslu, které mezi 53 projektů z řad podnikatel­ů rozdělilo 39,3 milionu korun nákupu osobních a užitkových elektromob­ilů či výstavbu dobíjecích stanic.

Klasické hybridy bez podpory

U ministerst­va životního prostředí pak zároveň chybí podpora klasických hybridních vozů, které kombinují spalovací a elektrický motor. Myslí jen na ty, které se dají zároveň dobíjet ze zásuvky.

„Na klasické hybridy se bohužel nevztahuje, ačkoliv my bychom to samozřejmě uvítali a také jsme se o to snažili. Bohužel nerozumíme tomuto rozhod- nutí, protože jde rovněž o alternativ­ní pohon,“uvedla PR manažerka automobilk­y Toyota Jitka Jechová. „I přesto je obliba hybridních vozů u zákazníků čím dál větší, momentálně je přibližně každý náš čtvrtý objednaný vůz hybrid. S dotacemi by se ale jistě jednalo o ještě zajímavějš­í číslo,“dodala.

Česko se už přitom jednou pro nákup vozidel na alternativ­ní pohony rozhodlo. Podle závazku z roku 2008 měla být do konce roku 2013 čtvrtina aut státních organizací na alternativ­ní pohon. Hodnocení v roce 2014 však ukázalo, že většina úřadů tento cíl nesplnila, a to ani samotné ministerst­vo životního prostředí.

Průměrné stáří osobního vozu v České republice se v závěru loňského roku dostalo na úroveň 14,3 roku, v závěru roku 2014 to bylo 14,1 roku. Vyplývá to z úda- jů zveřejněný­m Svazem dovozců automobilů (SDA-CIA). Český vozový park stárne a nedochází k jeho dostatečně rychlé obměně tak, aby se do provozu dostala ekologičtě­jší auta.

O „čistá“auta není zájem

Přes 40 procent vozového parku přitom tvoří auta starší 15 let, která se podle závěrů studie TÜV SÜD Czech nejvíce podílejí na znečišťová­ní životního prostředí. A to i přesto, že najedou mnohém méně kilometrů než moderní auta. Na celkovém kilometrov­ém proběhu vozů v Česku se auta starší 15 let podílejí pouhými 18 procenty, přesto však právě z nich pochází téměř polovina škodlivých emisí jako oxid uhelnatý, oxidy dusíku a uhlovodíky.

Z tohoto pohledu se jeví snaha podpořit omlazení českého vozo- vého parku a nahrazení neekologic­kých vozů těmi k životnímu prostředí šetrnějším­i jako logický krok. Potíž je v tom, že v současné době není v Česku o ekologická auta zájem, a je otázkou, jak by případný příspěvek na nákup nového vozu motivoval právě ty, kdo mají staré vozy a nový automobil si i přes státní podporu dovolit nemohou.

Od ledna do srpna letošního roku se podle statistik SDA-CIA v Česku prodalo celkem 1849 vozů s pohonem na CNG, 317 aut na LGP, pět vozů s možností pohonu na palivo E85 (biolíh), 168 elektromob­ilů a 938 hybridních aut. To je naprosto mizivé množství, při celkových letošních prodejích 172 768 vozů to znamená, že tyto kategorie dohromady nedosáhnou ani dvou procent tržního podílu.

Na klasické hybridy se podpora bohužel nevztahuje, ačkoliv my bychom to samozřejmě uvítali a také jsme se o to snažili. Bohužel nerozumíme tomuto rozhodnutí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia