Lidové noviny

Rakouský chaos: kdy se volí?

- VÍDEŇ ROBERT SCHUSTER

Vadné obálky mohou posunout hlasování o novém prezidento­vi z října na listopad

Mohou mít špatně lepící obálky vliv na výsledky voleb? V případě, že mnozí z voličů odevzdají svůj hlas koresponde­nčně, tak ano.

Něco takového hrozí v Rakousku, a proto ministr vnitra Wolfgang Sobotka zvažuje posunout opakované prezidents­ké volby.

Původně se měly uskutečnit 2. října. Teď ale hrozí, že budou přesunuty na listopad. Důvodem je totiž zvýšený počet stížností, že obálky se samovolně rozlepují.

Volební zákon přitom předepisuj­e, že nezalepené obálky muse- jí sčítací komisaři vyřadit, aby se tak vyloučilo riziko manipulace s hlasovacím­i lístky.

Právě hlasy odevzdané koresponde­nčně sehrály velkou roli při prezidents­kých volbách, jež proběhly v regulérním květnovém termínu.

Po sečtení hlasů odevzdanýc­h ve volebníchm­ístnostech sice těsně vedl kandidát populistic­kých Svobodných (FPÖ) Norbert Hofer. Když se ale přičetly koresponde­nční hlasy, konečným vítězem prezidents­kých voleb se stal někdejší předseda strany Zelených Alexander Van der Bellen. Ten díky nim získal o necelých 31 tisíc hlasů víc než Hofer.

Svobodní podali proti výsledku voleb stížnost k ústavnímu soudu. Ten některým výhradám vyhověl a nařídil jejich opakování.

Rakouští voliči projevují tradičně velký zájem o koresponde­nční hlasování. Při květnových volbách tímto způsobem hlasovalo přes tři čtvrtě milionu voličů. Více čtěte na straně 5

Volební zákon předepisuj­e, že nezalepené obálky se musejí vyřadit

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia