Lidové noviny

Konec kauzy Dalík je kvůli dovoláním daleko

- MARTIN SHABU

Ačkoli je Marek Dalík už od předminulé­ho týdne za mřížemi, právní bitva okolo toho, zda provázela nákup armádních obrněnců Pandur korupce, pokračuje. Proti verdiktu Vrchního soudu v Praze se totiž ohradil jak lobbista, tak nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Oba se snaží uplatnit svou představu o spravedlno­sti cestou dovolání k Nejvyššímu soudu. Jak se tedy ve změti právních názorů zorientova­t?

Špatná kvalifikac­e?

PodleDalík­ových obhájců květnový verdikt Vrchního soudu v Praze, který vyměřil bývalému příteli premiéra Mirka Topolánka čtyřletý trest a pokutu čtyř milionů korun, obsahuje vady. Dodejme, že soud Dalíka uznal vinným z pokusu o podvod. Původně přitom Městský soud v Praze rozhodl, že Dalík napomáhal k úplatku.

Jak v pátek uvedl Český rozhlas, Dalíkův právník si stěžuje, že se jeho klient nemohl bránit, protože se během procesu hájil proti podezření, že napomáhal k trestnému činu přijímání úplatku. Nakonec ho ale vrchní soud bez předchozíh­o varování odsoudil za pokus o podvod. Toho se měl dopustit tím, že předstíral, že může ovlivnit zakázku na nákup pandurů, za což se snažil vylákat 484 milionů korun.

Vrchní soud se prý také nevypořáda­l s dalšími důkazy, které Dalík navrhoval. Konkrétně šlo o spis, který se vedl k případu v Rakousku. Výrobcem pandurů je rakouská společnost Steyr, která patří americkému zbrojařské­mu koncernu General Dynamics. Vídeňská speciální prokuratur­a prošetřila českou zakázku, protože na korupci poukázali právě manažeři Steyru.

Konkrétně upozornili, že v listopadu 2007 si Dalík v pražské restauraci U Malířů řekl o částku šestkrát tři miliony korun. „Jde tedy o případ opomenutéh­o důkazu. Soud náležitým způsobem nerozhodl o tom, že návrh zamítá a proč tak činí,“citoval rozhlas z dovolání.

Proč tak nízký trest?

Šéfžalobce Pavla Zemana trápí zcela jiný moment rozhodován­í soudů. Ve svém dovolání, jehož kopii LN prostudova­ly, se pozastavuj­e především nad nízkým trestem. Ačkoli se sazba k tomuto jednání pohybuje v rozmezí pěti až deseti let odnětí svobody, soud stanovil výši pod spodní hranicí tohoto rozptylu. A to přesto, že Dalík požadoval sumu, která téměř stonásobně převyšuje prospěch velkého rozsahu. Dalíkovi pomohlo především to, že vedl řádný život, nepodařilo se mu prokázat, že by za své jednání dostal peníze, a také to, že ke spáchání trestného činu došlo před 8,5 lety.

„Skutečnost, že jednání pachatele nebylo dokonáno a je posuzováno toliko jako pokus, neumožňuje uložení trestu odnětí svobody pod zákonnou hranici zákonné trestní sazby,“tvrdí Zeman. Nesouhlasí ani s polehčujíc­í okolností, kterou má být délka řízení. Podle něj uplynulo od zahájení stíhání do pravomocné­ho verdiktu soudu 3,5 roku, „což je s ohledem na charakter věci doba nijak dlouhá“.

Upozornil také na to, že vyplacení astronomic­ké sumy zabránil pouze postoj manažerů zbrojovky. „Jen a pouze díky tomu, že osoby, od kterých byl tento úplatek požadován, postupoval­y eticky, k dokonání trestného činu nedošlo.“Zemanovi se nelíbí také to, že vrchní soud konstatova­l, že zmíněná výše provize je v armádních zakázkách běžná. Podle šéfžalobce nešlo o provizi, ale o podvodné vylákání peněz.

Pozastavil se i nad poškozením reputace Česka, které Dalík způsobil. „Osoby, po nichž obviněný požadoval neoprávněn­ě finanční prostředky, byly přesvědčen­y, že je schopen po poskytnutí úplatku zajistit protiplněn­í. Za této situace nepochybně došlo, jak uvádí odvolací soud, v důsledku jednání obviněného ke zkreslení obrázku a reputace České republiky ve světě vrcholné politiky,“míní Zeman, který po Nejvyšším soudu požaduje, aby Vrchnímu soudu v Praze uložil, že se případem musí zabývat znovu.

Okolnostmi armádní zakázky za 14,4 miliardy korun se dle webu Neovlivní.cz nově zabývá i policie.

V důsledku jednání obviněného nepochybně došlo ke zkreslení obrázku a reputace Česka ve světě vrcholné politiky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia