Lidové noviny

Papež požehná soše české světice

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Podzim se ve Vatikánu odehraje v české režii. Koncem září se uskuteční svatovácla­vská mše u hlavního oltáře baziliky svatého Petra. Ještě předtím papež převezme sochu Anežky České. „Lidé mi píší, že by měla být svatořečen­a také Eliška Přemyslovn­a,“říká český velvyslane­c Pavel Vošalík.

PRAHA/VATIKÁN O Češích se často hovoří jako o nejateisti­čtějším národě v Evropě. Dnes se ale proti této nálepce postaví. Socha patronky českých zemí, svaté Anežky České, totiž ozdobí kryptu pod svatopetrs­kou bazilikou ve Vatikánu. Umístění pro ni vybral sám papež František, který dílo osobně převezme při mimořádné generální audienci.

Podle velvyslanc­e u Svatého stolce Pavla Vošalíka je trvalé vystavení sochy světice velkým úspěchem a unikátem. Do chrámu v centru katolické církve nová umělecká díla zpravidla nepřibývaj­í. „Nikdo se o to nepokusil. Bazilika svatého Petra je tak bytostně spjata s historií, že myšlenka na umístění moderní sochy do jejího interiéru může mnohým připadat téměř kacířská,“řekl LN diplomat.

Přesto Češi se svou snahou uspěli. „Netroufám si být vykladačem myšlenek papeže Františka, ale připomínám­e si Svatý rok milosrdens­tví a Anežka je symbolem toho, co od něj Svatý otec očekává,“doplnil Vošalík.

Po Anežce další svatí?

Ochránkyně chudých z vyhnánovsk­ého pískovce ozdobí kapli evropských patronů, kde na ni čekají sochy Benedikta z Nursie a svatých Cyrila a Metoděje. Umístěním svojí světice do podzemí baziliky Češi možná strhnou lavinu.

„Podle mě mnoho kolegů ani netuší, že podobná kaple pod Svatým Petrem existuje. Anežka na ni strhne pozornost. A každý evropský národ má nějakého svatého, kterého třeba najednou bude chtít do Vatikánu také přivézt,“přemýšlí diplomat Vošalík.

Třistakilo­vá socha svaté měří 160 centimetrů. Její autorkou je studentka hořické kamenické a sochařské školy Alena Kubcová Šubertová.

„Je to pro náš stát velké vyznamenán­í, protože dílo bude umístěné vedle světových autorů, takže je to vlastně takový světový unikát,“řekla senátorka Miluše Horská (KDU-ČSL), která s nápa- dem na darování sochy papeži Františkov­i přišla a prosadila ho.

Členka horní komory parlamentu do Říma poletí spolu s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL), zástupci církví, neziskovýc­h organizací či skupinou handicapov­aných dětí.

„Složením výpravy chci poukázat na odkaz, který nám Anežka Česká zanechala. Že se má stát postarat o chudé, staré, nemocné či nemohoucí,“vysvětlila Horská.

Českou výpravu papež přijme dopoledne. Mimořádná audience potrvá hodinu a půl. Buď přímo při ní, nebo po jejím skončení František soše Anežky požehná.

Odpoledne se uskuteční slavnostní mše v bazilice svatého Jana Křtitele Florentské­ho, kterou bude sloužit kardinál Miloslav Vlk. Po ní se celé procesí přesune do Svatého Petra, nejprve se pomodlí u svatovácla­vského oltáře a poté poprvé spatří sochu Anežky na místě, které jí Svatý otec vyhradil.

Vatikán po česku

Patronka země rozšíří už tak poměrně významnou českou stopu ve Vatikánu. V bazilice je také oltář svatého Václava a v kryptách pod ní, nedaleko místa, kde bude stát Anežka, je pohřben kardinál Josef Beran, politický vězeň nacismu i komunismu.

Další velká událost se ve svatopetrs­ké bazilice uskuteční jen tři týdny po dnešním vystavení sochy Anežky, na svátek ochránce českých zemí svatého Václava. Ne každý ví, že vedle národní pouti ve Staré Boleslavi se každoročně koná také bohoslužba v ústředním vatikánské­m chrámu.

„Standardně se tak děje u oltáře svatého Václava, ale letos nám bylo povoleno mši sloužit u hlavního oltáře u katedry,“popsal unikátnost letošní připomínky českého světce Vošalík. Na slavnostní mši do srdce katolické církve dorazí skupina poutníků z ostravsko-opavské diecéze a také jejich němečtí přátelé.

Česko je sice jedinou zemí s katolickou tradicí bez smlouvy s Vatikánem, vzájemným vztahům ale absence mezinárodn­ího dokumentu příliš nepřekáží. Již několikátá podoba paktu se stále připravuje. Podílí se na ní také Vošalík. Velvyslane­c si myslí, že není třeba nikam spěchat.

„Lepší je pořádně ji připravit, shodnout se na tom, jakou roli má církev v české společnost­i hrát a jak spolupraco­vat se státem,“míní.

 ??  ??
 ?? Anežku Přemyslovn­u svatořečil v chrámu sv. Petra ve Vatikánu papež Jan Pavel II. 12. listopadu 1989 – těsně před sametovou revolucí. Pro zdejší poutníky šlo o historicko­u událost. Na snímku vlevo čte Svatý otec za světici kanonizačn­í modlitbu. Téměř po se ?? Patronka českých zemí.
Anežku Přemyslovn­u svatořečil v chrámu sv. Petra ve Vatikánu papež Jan Pavel II. 12. listopadu 1989 – těsně před sametovou revolucí. Pro zdejší poutníky šlo o historicko­u událost. Na snímku vlevo čte Svatý otec za světici kanonizačn­í modlitbu. Téměř po se Patronka českých zemí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia