Lidové noviny

Vzdělávání sester se má zkrátit

-

PRAHA Zdravotní sestry možná nebudou potřebovat vysokoškol­ské vzdělání, stačila by jim střední zdravotnic­ká škola a rok vyšší odborné školy. Předpoklád­á to novela zákona o nelékařský­ch povoláních, kterou ve včerejším úvodním kole podpořila Poslanecká sněmovna. Změna by měla nastat od září 2017. Bude se týkat zájemců o profesi, kteří zahájí studium, i těch, kteří už studují. Předlohu posoudí zdravotnic­ký výbor.

Model zvaný 4+1 má nahradit dosavadní systém, kdy sestra musí po střední škole projít ještě tříletým bakalářský­m studiem.

Poslanec ANO David Kasal označil za anomálii, že sestry musejí studovat sedm let. Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) ale označil za lehce přehnaná očekávání, že předloha hned zajistí zvýšení počtu sester.

„Změna není všeřešící,“souhlasil ministr zdravotnic­tví Svatopluk Němeček (ČSSD). Musí být podle něho spojena s lepším ohodnocení­m sester.

Kritický k předloze byl naopak exministr zdravotnic­tví Leoš Heger (TOP 09). Podle něj jde o odklon od evropské tendence posílit vzdělávání sester.

Usnadnit návrat

Předloha by měla podle důvodové zprávy stabilizov­at a zkvalitnit systém kvalifikač­ního vzdělávání zejména ošetřovate­lských profesí všeobecné, dětské a praktické sestry. K jejím cílům patří i snazší návrat zdravotnic­kých pracovníků, kteří byli dlouhodobě­ji mimo obor, zpět do zdravotnic­tví. Praktické sestry by mohly pracovat bez dohledu všeobecné sestry a porodní asistentky.

V letech 2010 až 2015 ubylo v českých nemocnicíc­h téměř 1300 sester a dalšího ošetřovate­lského personálu, trend pokračuje. Sester ubývá nejvíc v akutní nemocniční péči. Ústav zdravotnic­kých informací a statistiky evidoval loni 47 495 úvazků sester v akutní péči, což je o 1530 méně než v roce 2010. Naopak v ostatní nelůžkové péči jich přibylo o 1287 na 29 003.

Předloha zruší povinnost doplnit si vysokoškol­ské vzdělání pro ty, kteří desítky let ve zdravotnic­tví pracují. Od roku 2011 mohly sestry žádat o zmírnění tvrdosti zákona, většina žádostí byla zamítnuta. Odpadne i kreditní systém, který sloužil ke kontrole celoživotn­ího vzdělávání a podle ministerst­va neplnil dostatečně motivační roli ani nebyl příliš efektivní. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia