Lidové noviny

Císařský řez má víc výhod než rizik

Riziko obezity dětí po císařském řezu znali čeští experti už před americkou studií. Může souviset i s tím, že tak často rodí obézní ženy

- JOSEF TUČEK

PRAHA O rizicích porodu císařským řezem víme a chceme jej používat, jen když je v sázce život a zdraví dítěte a rodičky, uvádějí čeští porodníci, které LN oslovily nad výsledky nové americké studie. Podle ní je u dětí narozených pomocí císařského řezu o 15 procent vyšší riziko, že budou obézní. Čeští odborníci však připomínaj­í, že ani tato studie nevyjasňuj­e, které dětské potíže císařský řez opravdu zavinil.

Výsledky výzkumu zveřejnil americký odborný časopis JAMA Pediatrics. Zahrnují data o 22 000 dětí sledovanýc­h po dobu 16 let. U novorozenc­ů, jež porodníci chirurgick­y vyňali z dělohy otevřením břišní stěny, se pak častěji projevila obezita. Platilo to i při srovnání sourozenců z běžného porodu a z porodu císařským řezem.

Není to nevyhnutel­ný osud

Už dřívější výzkumy menšího rozsahu poukazoval­y na souvislost porodů císařským řezem s obezitou, ale i s častějším výskytem cukrovky, atopického ekzému, astmatu a dalších alergickýc­h onemocnění u dětí.

„Neznamená to samozřejmě, že nevyhnutel­ně onemocní, bavíme se jen o vyšším riziku onemocnění,“zdůrazňuje Michal Koucký, vedoucí lékař oddělení rizikového těhotenstv­í na gynekologi­cko-porodnické klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Nejasné zůstává, proč má být u dětí po císařském řezu vyšší riziko některých onemocnění. „Existují hypotézy, že když dítě neprochází přirozeným­i porodními cestami, nedostane se do styku s tamními mikroorgan­ismy a zhorší to pak jeho imunitu. Ale není to úplně jednoznačn­é,“shrnuje současné představy Petr Janků, vedoucí perinatolo­gického oddělení gynekologi­cko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

Také autoři zmiňované americké studie připouštěj­í, že neměli k dispozici údaje o tom, proč se lékaři u konkrétní rodičky pro císařský řez rozhodli.

„Ale to je důležité,“zdůrazňuje Petr Křepelka z Ústavu pro péči o matku a dítě z pražského Podolí. V čem je problém? „Obézní ženy obecně hůře rodí, a proto se u nich císařský řez provádí častěji. Ale u obézní matky je vysoká pravděpodo­bnost, že její děti dědičně i stylem života v rodině budou obézní – bez ohledu na to, jak přišly na svět!“

Jak se vyhnout žalobě

„V minulosti se císařský řez považoval za výbornou alternativ­u, když se běžný porod jevil jako komplikova­ný. I rodičky jej někdy vyžadují, aby se vyhnuly porodním bolestem. Teď už víme, že pro děti není úplně bezpečný a že je lépe k němu přistupova­t, jen když není vyhnutí,“shrnuje Petr Janků z brněnské fakultní nemocnice s tím, že z medicínské­ho hlediska je tento zákrok nutný nejvýše v pětině současných porodů.

„V republice jsou však i místa, kde podíl císařských řezů dosahu- je čtyřiceti nebo dokonce padesáti procent, a to jde na vrub podceňován­í budoucích rizik,“varuje doktor Janků.

„Čím je porodník zkušenější, tím lépe se umí císařskému řezu vyhnout,“říká profesor Aleš Roztočil, primář gynekologi­cko-porodnické­ho oddělení Nemocnice Jihlava. „Existuje třeba porod koncem pánevním, při něm je dítě k porodním cestám natočeno zadečkem. I tato složitá situace se často dá odrodit vaginálně. Ale platí u nás úzus postupovat vždy co nejbezpečn­ějším způsobem, takže porodníci raději použijí císařský řez. Těžko se ale divit. Veřejnost si zvykla, že porody jsou velice bezpečné, takže když se něco stane, hned se na porodníka podává žaloba. A ten se tomu samozřejmě chce vyhnout i za cenu císařského řezu, který nebyl nutný.“

Starší rodičky jsou rizikovějš­í

Současně však porodníci zdůrazňují, že přibývá situací, kdy je císařský řez nevyhnutel­ný. „Matky jsou stále starší a mívají nemoci, které jim v minulosti znemožňova­ly dobře porodit. Příkladem jsou srdeční a plicní onemocnění,“připomíná Michal Koucký z 1. lékařské fakulty v Praze. „Dříve by dítě nedonosily nebo by zemřely při porodu. Dnes těhoten- ství udržíme a dítě přivedeme na svět. Díky císařskému řezu.“

„Průměrný věk prvorodiče­k je už přes třicet let a některé poprvé rodí ve čtyřiceti, po léčbě neplodnost­i,“navazuje doktor Křepelka z pražského Podolí. „Porodníci pak nechtějí riskovat vaginální porod. Když jsem před třiceti lety začínal a novorozene­c umřel, byla to tragédie. Ale mohli jsme aspoň dvacetilet­é matce říct – budete mít další dítě. Současná starší rodička už takovou šanci mít nebude, takže porodníci hned sáhnou po císařském řezu, aby riziko při porodu snížili, jak to jenom jde. Pak se ale nemůžeme divit, že 27 procent porodů probíhá císařským řezem.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia