Lidové noviny

Obálky nelepí. Odloží Rakušané volby?

- ROBERT SCHUSTER

Z hledání nové rakouské hlavy státu začíná být nekonečný příběh. Poté, co ústavní soud v červenci zrušil výsledky druhého kola voleb a nařídil kvůli porušení volebních pravidel jeho zopakování, hrozí nyní jejich další odklad.

VÍDEŇ/PRAHA Rakušané možná půjdou k opakovaným prezidents­kým volbám později, než původně předpoklád­ali. Tři týdny před plánovaným hlasováním, jež se mělo uskutečnit 2. října, se totiž objevily problémy s nedostateč­nou lepivostí u obálek pro koresponde­nční hlasování.

V několika případech se zjistilo, že se obálky s vloženým hlasovacím lístkem mohou samovolně rozlepit. Pokud by k tomu došlo, musely by je pak volební komise považovat za porušené, vyřadit je ze sčítání, a vyloučit tak možnost manipulace s hlasy.

Ještě ve čtvrtek psala rakouská média o tom, že počet vadných obálek zřejmě nepřesáhne kritickoum­ez a datum hlasování to neohrozí.

Rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka dokonce tvrdil, že „přeložení voleb je nemožné“a po právní stránce přípustné pou- ze ve výjimečnýc­h případech, například kdyby některý z kandidátů ještě před hlasováním zemřel.

Včera ale zřejmě názor změnil. „Pokud není možné zajistit řádné provedení voleb kvůli zjevné výrobní vadě, je mým úkolem coby nejvyššího představit­ele volebního orgánu neprodleně zvážit odklad,“uvedl včera Sobotka. Zároveň dodal, že se svým občanům za technické nesrovnalo­sti omlouvá.

Jak později napsal deník Die Presse s odvoláním na zdroje blízké ministerst­vu vnitra, Sobotka zřejmě považuje zjištěné nedostatky u obálek pro hlasovací lístky za natolik závažné, že „mnohé nasvědčuje tomu, že hlasování bude odloženo“.

List zároveň uvedl, že jako náhradní termín by připadala v úvahu některá z nedělí v druhé polovině listopadu: mezi 13. a 27. listopadem.

Van der Bellen odložil zahájení kampaně

Právě hlasy odevzdané koresponde­nčně sehrály velkou roli při volbách, jež proběhly v regulérním květnovém termínu.

Po sečtení hlasů odevzdanýc­h ve volebních místnostec­h sice vedl kandidát populistic­ké Svobodné strany (FPÖ) Nobert Hofer. Když se k tomu ale přičetly koresponde­nční hlasy, konečným vítězem se stal kandidát strany Zelených Alexander Van der Bellen. Ten díky nim získal o nece- lých 31 tisíc hlasů víc a začal se chystat na stěhování do vídeňského Hofburgu, sídla prezidentů.

O několik týdnů později ovšem nastal zásadní obrat. Svobodní podali proti způsobu sčítání hlasů řadu stížností. Předložili například důkazy, že některé obálky byly otevřeny mimo prostory k tomu určené.

Začátkem července pak ústavní soud jejich podnětům vyhověl a nařídil zopakování druhého kola. Vláda následně rozhodla, že opakované volby proběhnou první říjnovou neděli.

Oba prezidentš­tí kandidáti reagovali na poslední vývoj odlišně. Norbert Hofer přišel s návrhem, aby při nadcházejí­cích náhradních volbách byla možnost hlaso- vat dopisní formou zcela zrušena. „Každý Rakušan má právo na to, aby byl jeho hlas započítán,“řekl s tím, že ministr vnitra by měl z opětovných potíží vyvodit důsledky a odvolat předsedu rakouské ústřední volební komise.

Jeho protikandi­dát Alexander Van der Bellen, jemuž v květnu hlasy odeslané poštou pomohly k vítězství, zrušení koresponde­nční volby odmítá. Argumentuj­e tím, že volby musí proběhnout na základě stejných pravidel jako v květnu, v opačném případě by totiž mohly být znovu zrušeny. Kandidát Zelených oznámil, že dokud se celá situace nevyjasní, odloží zahájení oficiální předvolebn­í kampaně. Její start původně plánoval na tento víkend.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia