Lidové noviny

Tři mladé ženy chtěly útočit v Paříži

- PAŘÍŽ

Francie zmařila teroristic­ký útok na pařížské Lyonské nádraží. Chystala jej skupina kolem tří žen, které policie zadržela ve čtvrtek v souvislost­i s nálezem auta naloženého plynovými lahvemi u chrámu Notre-Dame.

Ženy se radikalizo­valy pod vlivem bojovníků organizace Islámský stát (IS) a islamisté je přímo ze Sýrie také řídili, uvedl včera pařížský prokurátor François Molins. „Odhalili jsme teroristic­kou buňku složenou z mladých žen,“uvedl Molins. „Řídili je jedinci v Sýrii z řad Islámského státu,“dodal.

Ministr vnitra Bernard Cazeneuve o čtvrtečním zásahu hovořil jako o závodu s časem. Zadržená trojice žen podle něj představov­ala pro veřejnost bezprostře­dní ohrožení. Ministerst­vo vnitra uvedlo, že terčem na čtvrtek plánovanéh­o atentátu bylo pařížské Lyonské nádraží, třetí nejrušnějš­í železniční stanice francouzsk­é metropole. „Ta skupina byla zničena, existují ale další,“řekl o zásahu francouzsk­ý prezident François Hollande. „Informace, které nám poskytly naše tajné služby, umožnily zakročit dříve, než by bylo pozdě,“upřesnil.

Hlavní podezřelou je 19letá dívka, dceramajit­ele auta s plynovými bombami, které úřady objevily v neděli časně ráno u pařížské katedrály. Při zatýkání bodla nožem do ramene policistu, jeho kolegové ji pak postřelili do nohy. Zraněný policista je mimo ohrožení života, dívka je v nemocnici. Právě ona podle Molinse přísahala věrnost IS. Kromě 19leté dívky ve čtvrtek v Boussy-Saint-Antoine asi 30 kilometrů jihovýchod­ně od Paříže dopadla policie ještě ženy ve věku 39 a 23 let. Celkem bylo při vyšetřován­í případu zatčeno sedm osob, pět žen a dva muži. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia