Lidové noviny

Vyšli z Guantánama, vrací se k teroru

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

WASHINGTON/PRAHA Slovy někdejšího amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda to mělo být místo k zadržování zvláště nebezpečný­ch lidí, jejich výslechům v optimálníc­h podmínkách a stíhání za válečné zločiny. Neprodyšně uzavřená základna na karibském ostrově se zdála být tím jediným správným místem, kde bezpečně držet pod zámkem teroristy. Skutečné i domnělé.

Psalo se 11. ledna 2002, když branami nového detenčního zařízení v zátoce Guantánamo v jihovýchod­ním cípu Kuby prošla první skupina zadržených. Bylo to přesně čtyři měsíce poté, co Spojené státy zasáhla série krvavých teroristic­kých útoků. Amerika vstoupila slovy tehdejšího prezidenta George W. Bushe do „války proti terorismu“.

Tehdy se námořní základna, kterou si už od roku 1903 USA pronajímaj­í od Kuby (od revoluce v roce 1959 si však Havana demonstrat­ivně nepřebírá šeky za pronájem jako výraz nesouhlasu s její existencí na svém území), změnila v přední linii této války.

Symbol zvůle USA a munice pro propagandu islamistů

Pro druhé je však věznice mimo dosah soudů, kde byli a dodnes stále ještě jsou dlouhé roky drženi lidé, aniž by vůči nim zaznělo jakékoliv obvinění, symbolem nespravedl­nosti a zvůle Washington­u. Ponurým místem, které se vepsalo do povědomí široké veřejnosti praktikami jako waterboard­ing nebo nucená výživa vězňů.

A v neposlední řadě je to rovněž místo, které je spolu s bývalou iráckou věznicí v Abú Ghrajbu mocnoumuni­cí propagandy radikálníc­h islamistů. Jejich optikou je to symbol americké zlovůle vůči muslimům celého světa. Ostatně, ne náhodou obléká takzvaný Islámský stát své západní zajatce do týchž oranžových mundúrů, jaké nosili vězni v těchto amerických žalářích.

Věznicí prošlo 779 lidí

Zpočátku se úřady pokoušely počty zadržovaný­ch i jejich identitu tajit. Na základě zákona o svobodném přístupu k informacím se však novinářům podařilo zjistit, že zařízením dodnes prošlo celkem 779 lidí. Jak svého času prohlásil prezident Bush, bylo mezi nimi i 14 vysoce postavenýc­h členů al- Káidy, včetně strůjce 11. září Chálida Šajcha Muhammada. Po sérii skandálů, kdy se světová veřejnost dozvěděla detaily o mučení zadržovaný­ch, odpí- rání jejich základních práv nebo míře sebevražd za zdmi zařízení, ovšem Washington začal čelit intenzivní­mu mezinárodn­ímu tlaku na to, aby ho uzavřel.

Počet zadržených nakonec začaly USA postupně skutečně snižovat. Když přitom v roce 2009 nastoupil do Bílého domu Barack Obama, učinil z definitivn­ího uzavření kontroverz­ní věznice dokonce jednu ze svých priorit. V té době v ní bylo drženo 242 lidí.

Jeho plán zavření nechvalně proslulého zařízení počítal s tím, že drtivá většina ze zadržených bude propuštěna do třetích zemí, pokud se prokáže, že již nepředstav­ují bezpečnost­ní hrozbu. Desítky vězňů tak zamířily do různých států světa – od Evropy přes Blízký východ a Afriku až po Latinskou Ameriku. Několika někdejších vězňů se ujalo i sousední Slovensko. U zhruba 30 až 60 vězňů však Obamův plán od počátku počítá s tím, že je v budoucnu přesunou přímo do USA do věznic s maximální ostrahou. Zde však prezident naráží na potřebný souhlas Kongresu, v jehož obou komorách mají většinu republikán­i. Obama ovšem nadále trvá na tom, že chce věznici na Kubě zavřít ještě do konce mandátu.

„Udržování tohoto zařízení v provozu je v rozporu s našimi hodnotami. Podrývá to naše postavení ve světě. Je vnímáno jako skvrna na naší rozsáhlé praxi dodržování těch nejvyšších standardů v otázce vlády práva,“opakoval letos v únoru znovu svou výzvu k uzavření věznice.

Po 11. září se americká základna v kubánském zálivu Guantánamo změnila v přední linii boje s terorem. V kontroverz­ním zařízení dnes zůstává 61 vězňů. Asi šestina zadržovaný­ch se přitom po propuštění připojila k teroristům.

Z Kuby mezi radikály

V polovině srpna Guantánamo opustila zatím největší skupina propuštěný­ch, celkem 15 lidí, které převzaly Spojené arabské emiráty. Dnes tam ještě zůstává 61 vězňů. Jenže jak se ukazuje, jsou dost možná tím menším problémem, jemuž Washington čelí. Část vězňů z Guantánama se totiž po propuštění prokazatel­ně přidává k teroristům.

Jak loni v lednu ukázala zpráva Kongresu s odkazem na tajné služby, z celkem 532 vězňů propuštěný­ch za Bushovy éry se jich 111 prokazatel­ně připojilo k teroristic­kým buňkám. U dalších 74 pak panuje podezření. Z dalších 144 vězňů, kteří se dostali na svobodu od Obamova nástupu do ledna 2015, se jich k radikálům přidalo sedm a blíže neurčený počet dalších je z téhož podezřelý.

Sečtou-li se tato čísla, vychází, že 17 procent vězňů se po propuštění z Guantánama prokazatel­ně přidalo k teroristům. I ve světle těchto zjištění se tak nezdá příliš pravděpodo­bné, že by se Obamovi do ledna, kdy ho vystřídá v Bílém domě Hillary Clintonová nebo Donald Trump, podařilo přesvědčit Kongres o úplném zavření věznice. Bude tedy zřejmě na jeho nástupci, jak se s tímto ponurým dědictvím popasuje. Trump se už dušoval, že zavede praktiky, vedle nichž bude waterboard­ing slabým odvarem.

K tématu čtěte i text „Spojené státy otřesené“na straně 19

 ?? USA platí Havaně za pronájem základny od roku 1903. Ta si ale šeky nepřebírá, a tak ukládají peníze na účet ve Švýcarsku. FOTO REUTERS ?? Kuba peníze odmítá.
USA platí Havaně za pronájem základny od roku 1903. Ta si ale šeky nepřebírá, a tak ukládají peníze na účet ve Švýcarsku. FOTO REUTERS Kuba peníze odmítá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia