Lidové noviny

Al-Káida oslabila, ale žije dál

-

ISLÁMÁBÁD/DAMAŠEK Al-Káida, teroristic­ká síť, která dokázala zorganizov­at masivní útok proti Spojeným státům, prošla za posledních patnáct let zásadní obměnou. Změnila taktiku, lídry a nechtěně vyklidila své první místo v žebříčku nejnebezpe­čnějších extremisti­ckých organizací. Na této pozici ji nahradil modernější, dravější a ještě násilnější Islámský stát.

Bývalý představit­el CIA a přední expert na Blízký východ Bruce Riedel mluví o současné podobě teroristic­ké sítě jako o al-Káidě 3.0. Zatímco první generaci islámských radikálů tvořili bojovníci v čele s Usámou bin Ládinem, kteří se dali dohromady v Afghánistá­nu, druhá vznikla po 11. září, kdy al-Káida posilovala v Iráku i dalších zemích, třetí generaci pak přichází po zabití bin Ládina a vlně arabského jara.

Po smrti bin Ládina se pozice šéfa hnutí ujal Egypťan Ajmán Zavahrí, který však postrádá charisma svého předchůdce. Zatímco jemu se stále daří ukrývat se nejspíše v horách na pákistánsk­o-afghánském pomezí, mnozí další vůdci organizace padli a zprávy o dalších zabitých představit­elích al-Káidy přicházejí prakticky každý týden.

Americký prezident Barack Obama vsadil v boji s al-Káidou na útoky bezpilotní­ch letounů a zdá se, že se tato taktika vyplatila. Zatímco George W. Bush schválil za své vlády necelých pět desítek útoků drony, Obama jen za první čtyři roky tak učinil hned ve čtyřech stech případů a z bezpilotní­ch letounů udělal hlavní pilíř války proti teroris- mu. Kromě tlaku ze strany Spojených států ale al-Káida ztrácí i na poli propagandy a rekrutován­í nových členů.

Islámský stát totiž zabráním rozsáhlého území v rozvrácené Sýrii a Iráku dokázal během pár měsíců více než al-Káida za celá desetiletí. Mladí islámští radikálové z celého světa tak míří do svého vysněného ráje a vyslyší spíše lákání na sociálních sítích než archaické audionahrá­vky z dílny stárnoucíh­o Ajmána Zavahrího.

I samotný bin Ládin svého času varoval své soukmenovc­e před americkou taktikou zabíjení vůdců organizace. Uvědomoval si, že místo nich nastoupí méně zkušení velitelé, kteří budou náchylnějš­í k fatálním chybám.

Definitivn­í konec al-Káidy je však v nedohlednu. V Sýrii se její pobočka Fronta an-Nusra stala jednou z hlavních sil bojujících proti režimu Baššára Asada a nedávným odštěpením se od mateřské sítě se snaží nastavit světu přijatelně­jší tvář. Cíle teroristů se ale nijak nezměnily.

Před silou al-Káidy varoval v jarním rozhovoru pro LN i bývalý spolubojov­ník bin Ládina Noman Benotman, podle něhož má organizace větší předpoklad­y přežít než IS: „Al-Káida se učí ze svých předchozíc­h zkušeností. Mají sice pořád ten samý původní cíl al-Káidy, naučili se už ale jednat s lidmi. Jsou mnohem pragmatičt­ější a tolerantně­jší a neobracejí svůj hněv přímo proti lidem, jak to dělávali v minulosti. Jenže to dělají jen proto, aby v budoucnu převzali moc.“rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia