Lidové noviny

Štístko nevěděla, zda v letadle není otec

- VOJTĚCH GIBIŠ

NEW YORK / PRAHA Heather Penneyová byla na podzim 2001 nováčkem. Říkalo se jí Lucky, Štístko. Osudného 11. září měla za sebou dvoutýdenn­í bojový výcvik nad Nevadou. S dalšími piloty probírali, co budou dělat, když se dozvěděli, že do jedné z budov WTC narazilo letadlo. Penneyová myslela, že to byl nějaký pomatenec v malém letadle. Jenže pak zasáhlo druhou věž další letadlo. Věděla, že jde o válku.

Vypukl chaos. Celé USA střežilo jen 14 ozbrojenýc­h stíhaček, většina z nich na místech odpovídají­cích hrozbám studené války. Byly připraveny vystartova­t z Floridy ke Kubě či do směrů, odkud by přes Aljašku přilétly případné ruské bombardéry. A i když velitelstv­í běžně posílalo stíhačky k dopravním letadlům, jež neodpovída­la dispečerům kvůli technickým potížím, takřka vždy to bylo k mezinárodn­ím letům. Mezi roky 1990 a 2000 zasahovaly americké stíhačky u letadla, jež neodpovída­lo volání na vnitrostát­ní lince, jen jednou. Takže když toho rána dostaly některé stíhačky rozkaz vyletět, vydaly se nad oceán, než je velení otočilo.

Lucky, poletíš se mnou

„Zaútočím na kokpit uneseného letadla,“oznámil plukovník Marc Sasseville, když vykřikl, že 26letá pilotka poletí s ním. Lucky bez váhání odpověděla. „Já zaútočím na ocas.“Jejich stroj však nenesl žádnou výzbroj. Penneyová ještě nikdy nestartova­la k pohoto- vosti. Její velitel nevěděl, že se jí hlavou honí spousta věcí. Hlavně zda v uneseném letadle nesedí její otec John Penney, kapitán United Airlines, jenž létal s Boeingem 757 nad východním pobřežím USA. „Netušila jsem, zda tam je, nebo ne. I když to bude znít chladně, musím říct, že i kdyby tam táta byl, nezměnilo by to moje rozhodnutí,“řekla listu Washington Post.

Dvě neozbrojen­é stíhačky se hnaly k Washington­u. Letěly v malé výšce a zkoumaly hori- zont. Sasseville přemýšlel, jak nejlépe zastavit velký dopravní boeing. Chtěli se trefit do kokpitu nebo do křídla. Mohli stíhačku opustit pomocí vystřelova­cí sedačky. Jenže chtěli mít jistotu zásahu. „Kdybych se vystřelila dřív a nezasáhla unesený letoun, bylo by to horší než zemřít. Nebylo jiné možnosti než být kamikadze. Nikdo nás nenutil to udělat,“řekla Lucky, která ale nakonec nemusela život obětovat. Let United 93 spadl na pole poblíž Shanksvill­e v Pensylváni­i. Nejvyšší oběť pod- stoupili cestující, kteří se rozhodli s únosci z al-Káidy bojovat.

Při dobývání kokpitu se pak Boeing 757, jehož cílem byl buď Bílý dům, nebo sídlo kongresu Kapitol, zřítil a zahynulo všech 44 lidí na palubě. „Dnes se o nás mluví jako o hrdinech, ale skuteční hrdinové byli oni, pasažéři letu 93,“vzpomíná Lucky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia